Hlavní obsah

Většině Čechů vadí zápach z úst, ale mluvit o tom nedokáží

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle většiny Čechů je špatný dech velmi nepříjemný společenský problém, se kterým by měl každý něco dělat. Ovšem přímo do očí na tento fakt upozorní jen málokdo, spíše nikdo. A tak se o tom baví všichni okolo, jen postižený člověk si to vůbec neuvědomuje. A přitom zbavit se zápachu z úst lze velmi snadno a to hned několika způsoby.

Foto: Profimedia.cz

Nevábný dech odrazuje okolí častěji než například zápach potu, špinavé nehty nebo mastné vlasy.

Článek

Při osobním styku s lidmi vyžaduje svěží dech až 88 % Čechů. Lidé dokonce přiznávají, že zápach z úst může snížit ostatní kvality člověka na minimum. Je prý totiž úplně jedno jestli je ve skutečnosti takto postižený člověk sympaťák, gentleman či výborný manažer, zápach z úst mu tak jako tak naruší pověst i vizitku.  

Nevábný dech tedy odrazuje okolí častěji než například zápach potu, špinavé nehty nebo neučesané či mastné vlasy. 

Nejde vždy jen o špatnou hygienu

Zápach z úst nebo-li halitóza ale není vždy jen o špatné hygieně. Způsobují ho anaerobní bakterie, které žijí uvnitř dutiny ústní. Ty produkují síru, ze které se uvolňují zapáchající složky. Ovšem anaerobní bakterie jsou pro člověka potřebné, pomáhají štěpit bílkoviny.  Tudíž je mají v těle všichni lidé.

Zápach z úst se tedy projevuje až v souvislosti s některými dalšími problémy. Jako je špatná ústní hygiena, problémy s trávicím traktem, záněty dýchacích cest, oslabení imunitního systému, hormonální změny, užívání některých léků, konzumací aromatických potravin, přejídáním či naopak hladovkou.

Podle lékařů lze i určitou dysbalanci ústní mikroflóry zdědit.

Většina lidí ví jak na to

Průzkum značky Winterfresh ukázal že většina dotázaných ví, jak si zlepšit svůj dech kdykoli během dne. Nejčastěji jim k tomu slouží žvýkačka a to z 91 procent. Necelá polovina lidí prý po žvýkačce sáhne alespoň dvakrát denně a jedna třetina použije žvýkačku alespoň dvakrát až třikrát týdně. Mezi další oblíbené prostředky na svěží dech pak patří zubní pasta, ústní voda, speciální spreje či nejrůznější bonbónky.

Přesto pokud se lidé chtějí zbavit zápachu z úst dlouhodobě, měli by se v první řadě zbavit příčiny, jež ho způsobuje. Zjistit ji mohou i tak, že budou dbát na ústní hygienu, nechají si zkontrolovat a ošetřit chrup a zbaví se zánětlivého onemocnění. Pokud i pak bude zápach z úst přetrvávat, přichází na řadu jídelníček a trávicí systém. Pomoci by s tím mohl i praktický lékař.

Někdy lékaři doporučují doplňky stravy, ústní vody a zubní pasty obsahující chlorofyl, který má schopnost rozkládat některé páchnoucí sloučeniny nebo aktivovat látky, které je neutralizují. Podle dalších odborníků není od věci posílit i doplňky stravy správnou mikroflóru v trávicím traktu. Zápach z úst totiž může být i v důsledku její dysbalance.

Reklama

Související témata:

Související články

Chrápání obtěžuje, ale také ohrožuje

Spát vedle partnera, jenž chrápe, je velmi vysilující a málokdo to vydrží. I z tohoto důvodu mnoho párů raději spí v oddělených ložnicích. Chrápání, ale také...

Zápach z úst může zničit milostný život

Každému se líbí něco jiného. Jeden kouká protějšku na ruce, druhý na zadek, třetí na prsa, jiný do očí. Ale většina z nás po sblížení zareaguje naprosto...

Výběr článků

Načítám