Hlavní obsah

Granátová jablka snižují nebezpečí vzniku rakoviny prsu

Zvyšující se výskyt rakoviny prsu je celosvětovým problémem a stále více postihuje i mladší ženy. Američtí vědci nyní přišli se zjištěním, že v granátovém jablku se nacházejí látky, které dovedou snížit nebezpečí vzniku prsních nádorů.

Článek

Kyselina obsažená v granátových jablkách blokuje enzym aromatázu, který přeměňuje hormon androgen na estrogen. Ten je zodpovědný za vznik rakoviny prsu.

"V těchto plodech jsme našli látky, které mají skutečně vlastnosti, díky nimž potlačují aromatázu," prohlásil Dr. Shiuan Chen, vedoucí studie z výzkumného centra v kalifornském městě Duarte. Výsledky jeho týmu byly zveřejněny v časopise Cancer Prevention Research.

Chen s kolegy zjišťovali, jestli granátová jablka obsahují látky, které mohou potlačit činnost aromatázy a zastavit zhoubné bujení. Zjistili, že v tomto ovoci je jich dokonce deset.

Většina žen trpících rakovinou prsu způsobenou estrogenem užívá léky zvané inhibitory aromatázy. Chen upozorňuje, že granátová jablka nemohou sloužit jako jejich náhrada. "Rozhodně nemůžeme tyto látky považovat za náhradu dosavadních léků. Nemají takovou účinnost, ale mohou působit preventivně," tvrdí.

Ostatní experti, kteří se studie nezúčastnili, potvrzují, že výsledky studie jsou velmi slibné. Podle nich je ale třeba ve výzkumu pokračovat.

Podle Dr. Garyho Stopera z univerzity v Ohiu není jisté, jestli je organismus schopen získat z ovoce účinné množství těchto látek, protože se poměrně nesnadno vstřebávají do krve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám