Hlavní obsah

Stres z osamělosti může podporovat zhoubné nádorové bujení

Washington

Vědci učinili objev, který potvrzuje dosavadní teorie, podle nichž má osamělost negativní vliv na zdraví jedinců. Hlavní příčinou bývá prý nedostatečně regulovaný stres. U jedinců, kteří žijí odděleně od své sociální skupiny, hrozí prý až třikrát větší riziko vzniku nádoru prsu, než u těch, kteří žijí ve společenstvu. Vědci zatím tuto teorii testovali u krys.

Článek

Podle expertů je u krys oddělených krátce po narození od skupiny třikrát větší riziko vzniku karcinomu prsu. A tyto nádory jsou ve větší míře smrtelné.

"Příčinou je pravděpodobně nedostatečně regulovaný stres," vysvětluje Gretchen Hermesová z Yaleské univerzity, vedoucí studie.

Hermesová poukazuje na to, že už mnohé předešlé výzkumy došly k závěru, že samota má neblahý vliv na zdraví.

Stres je horší než nikotin

"Dopady jsou podobné nebo dokonce horší než kouření - dochází ke značnému zkrácení délky života," vysvětluje Hermesová. Výsledky bádání jeho týmu byly zveřejněny v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Stres podle lékařů podporuje aktivitu genů zodpovědných za zhoubné bujení. Ukázalo se, že bázlivé a úzkostné krysy jsou náchylnější ke vzniku smrtících nádorů.

Během výzkumu se zhoubné bujení objevilo v obou skupinách, ale u zvířat, která žila izolovaně, bylo mnohem častější a zhoubnější. Tyto krysy produkovaly také více stresového hormonu kortikosteronu, jehož receptory se objevily právě v prsní tkáni.

Hermesová je přesvědčena, že tento hormon je "potravou" pro zhoubné nádory. "Naše práce vrhá nové světlo na otázku vlivu sociálního prostředí na lidské zdraví," tvrdí lékařka.

Podle ní může být sociální izolace odpovědí na otázku, proč lidé s psychickými poruchami žijí kratší dobu než ostatní.

Reklama

Související témata:

Související články

Osamocení lidé mají slabý imunitní systém

Samotářství člověka velmi škodí jeho zdraví. Američtí vědci prokázali, že osamoceně žijící jedinci umírají dříve a mají častěji vážné zdravotní komplikace....

Překonejte svou osamělost

Spousta žen by se ráda seznámila, ale tvrdí, že není kde a s kým. "Já vlastně jdu každý den jen do práce a do obchodu, a vůbec, doma je pořád co dělat," tvrdí....

Muži a ženy, kteří zbudou na ocet

Jeden můj známý, sociolog, měl svérázné vysvětlení pro to, co vede neochotné prodavačky, nepřátelské servírky a nenávistné úřednice k jejich chování. "To jsou...

Výběr článků

Načítám