Hlavní obsah

Lutein skutečně chrání oči před vážnou nemocí

Právo, Petr Veselý

Potravinové doplňky, které si můžete koupit v lékárně, se staly módou. I když jejich účinky jen vzácně dokládají seriózní klinické studie. Přípravek s luteinem, použitý anglickými vědci ve studii CARMA, je pozoruhodnou výjimkou.

Foto: Profimedia.cz

Přirozeným zdrojem luteinu je listová zelenina, včetně brokolice a špenátu.

Článek

Vědci ho podávali skupině pacientů v počátečních stadiích věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD). I když tato choroba postihuje ve vyšším věku až třetinu lidí, naprostá většina z nich o ní prakticky nic neví. Průzkum odborníků ukázal, že tuto nemoc zná aspoň trochu necelých 20 % dotázaných.

Dochází při ní k poškozování žluté skvrny, makuly. Ta je centrem ostrého vidění. Když začneme vnímat její příznaky, bývá obvykle v pokročilejším stadiu. Projevuje se tmavě zamlženým středem obrazu, horším viděním za soumraku nebo za tmy a zastřenými, lomenými barvami věcí v našem okolí. Někdy se nám také zaoblí nebo zvlní rovné linie a postižený nedokáže zaostřit na střed stránky.

Nemoc odhalí testy

Již čtyřicátníci by se měli u očního lékaře zajímat o testy a vyšetření na VPMD. Na moderních přístrojích ho lze absolvovat i u soukromých oftalmologů. Stojí okolo 500 Kč. Užitečné může být hlavně pro lidi, jejichž rodiče makulární degenerace trápila.

Nepříjemné projevy nemoci dovedou lékaři brzdit pomocí laserů a léků. Brání rozvoji nových nekvalitních cév. Účinnou prevencí proti chorobě nebo doplňkem léčby se ukazují tabletky s luteinem a zeaxanthinem, s vitaminy C, E a selenem i zinkem.

Potvrdila to řada studií. Zmíněná CARMA přináší nejnovější zjištění. Lékaři při ní rozdělili téměř 440 lidí do dvou skupin. První užívala pět let preparát s luteinem a s dalšími látkami. Druhá dostávala placebo tabletku bez těchto látek.

Po pěti letech se ukázalo, že u lidí užívající lutein se podařilo nemoc významně přibrzdit nebo zastavit. U některých došlo dokonce k mírnému zlepšení v ostrosti vidění. Vyšetření také potvrdila, že tito pacienti mají žlutou skvrnu v lepším stavu než většina lidí užívajících placebo preparát.

Komu hrozí nejvíc

Vyšší riziko VPMD hrozí lidem s vrozeným sklonem k této chorobě, kuřákům, pacientům s vysokým cholesterolem a krevním tlakem, stejně jako obézním (lutein se váže na tuk a může pak chybět ve žluté skvrně). Častěji ohrožuje lidi se světlýma očima. Černoši tuto nemoc prakticky neznají. Nižší bývá její výskyt i u Asiatů. Víc se o ní dozvíte na www.makularni-degenerace.cz nebo na www.degeneracemakuly.cz .  

Reklama

Související témata:

Související články

Kontaktní čočky ocení nejen sportovci

Na trhu se objevila praktická novinka: jednodenní kontaktní čočky ze silikonhydrogelového materiálu. Kdo může využít jejich předností nejvíc?

Výběr článků

Načítám