Hlavní obsah

Sed ve dřepu a jízda na kole nejvíce ohrožují kolena

New York

Lidé, kteří tráví hodně času jízdou na kole nebo v pozici "na bobku", by měli věnovat zvýšenou pozornost svým kolenům. Podle posledních výzkumů souvisí tento typ pohybu se zvýšeným rizikem vzniku artritidy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

30 minut jízdy na kole zvyšuje riziko artritidy až o 200 procent.

Článek

Nejčastější typ artritidy, osteoartritida, vzniká tím, že se poruší chrupavka v kloubech. Obvykle začíná ve středním věku. Velmi často k ní dochází v kolenou a v konečném důsledku může způsobit invaliditu.

Dr. S. Dahaghin z íránské univerzity v Teheránu se svým týmem srovnával 480 osob, které touto nemocí trpěly, se stejným počtem zdravých respondentů, aby zjistil, jaký vliv na vznik artritidy má určitý typ pohybu.

Artritida souvisí s nadměrným namáháním kloubů

"Lidé, kteří stráví denně více než 30 minut ve dřepu, jsou o 150 procent ohroženější. Stejná doba strávená na kole zvyšuje riziko této nemoci dokonce dvakrát," tvrdí.

Větší pravděpodobnost, že budou trpět artritidou kolen, mají také ženy v domácnosti než ty, které jsou zaměstnané.

"Nová zjištění potvrzují hypotézu, že příliš velké namáhání kloubů má vliv na vznik artritidy," upozorňují odborníci. Lidé by proto měli vědět, že nejlepší prevencí kloubní artritidy je, provozovat každý sport i činnost s rozumem a bez přehánění.

Reklama

Související témata:

Související články

Revmatická artritida může postihnout i kojence

Zhruba 3000 českých dětí trpí revmatickými onemocněními, z toho asi 2000 má juvenilní artritidu. Část nemocných s revmatickou artritidou lze úspěšně a bezpečně...

Výběr článků

Načítám