Hlavní obsah

S přibývajícími kily se zmenšuje a stárne mozek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nových věděckých výzkumů mají lidé s nadváhou menší mozky. S přibývajícími kily ubývá mozková tkáň, což ovlivňuje mnoho mentálních funkcí. Těmto lidem se snižuje pohybová schopnost a mohou mít potíže s dlouhodobou pamětí.

Foto: Profimedia.cz

Nadváha může zvýšit riziko Alzheimerovy choroby.

Článek

Zmenšování mozků provází přibývání na váze. Podle nových neurologických průzkumů mají lidé s nadváhou či různou formou obezity menší mozky a to až o osm procent ve srovnání s těmi štíhlými či s normální postavou.

Jenže to není vše, mozek v těle obalené nadbytkem tuku je také mnohem starší. V průměru až o šestnáct let ve srovnání s vrstevníky štíhlé postavy. Ke zhoršení kvality mozku přitom dochází už u lidí s nadváhou.

U nich má totiž mozek o čtyři procenta méně tkáně a je zhruba o osm let starší než u stejně starých osob štíhlé či normální postavy. Studii profesora neurologie Paula Thompsona z Los Angeles otiskl odborný časopis Human Brain Mapping.

Úbytek tkáně napomáhá řadě onemocnění

„Je to velká ztráta tkáně a omezuje mentální rezervy člověka, navíc vystavuje dotyčného většímu riziku Alzheimerovy a dalších chorob, které mozek postihují. Pokud člověk jí zdravě a hlídá si váhu, pak toto riziko může snížit,“ varoval profesor Thompson působící na University of California.

Nejvíce postiženy ztrátou tkáně jsou podle Thompsona pak čelní a spánkové laloky, které souvisejí s pamětí a plánováním, negativně jsou ale ztrátou tkáně ovlivněny také pozornost a výkonné funkce, dlouhodobá paměť a pohybové schopnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám