Hlavní obsah

Premenstruační syndrom terorizuje každý měsíc řadu žen

Novinky, Veronika Hušková

Způsobů jimiž tělo své majitelce signalizuje, že se blíží menstruace, je nespočet, žádný ale není příjemný. Za ty nejčastější lze jmenovat únavu, bolesti v podbřišku, podrážděnost, bolesti hlavy a zvýšenou tvorbu akné. Mnoho žen ale před menstruací trpí například nezřízenou chutí k jídlu či zvýšenou sexuální touhou. Společným jmenovatelem všech příznaků je tzv. premenstruační syndrom.

Foto: Profimedia.cz

Bolestivou menstruací trpí každá třetí žena.

Článek

Premenstruační syndrom (PMS) dokáže občas pořádně potrápit. Ne nadarmo se mu říká syndrom 150 obtíží. Kromě bolestí břicha, hlavy a zad provází PMS i napětí prsou, nadýmání, zácpa či naopak průjem. V těchto dnech může dojít dokonce i ke zhoršení stávajících zdravotních problémů.

Podle odborníků je hlavním viníkem změna rovnováhy ženských hormonů zhruba týden až 14 dní před menstruací. Konkrétně jde o nerovnováhu mezi estrogenem a progesteronem, hormony, které se tvoří ve vaječnících.

Někteří lékaři doporučují ke zmírnění problémů a stabilizaci hladiny hormonů pravidelné užívání antikoncepce. Ženy, které však hormonální antikoncepci užívat nemohou nebo prostě nechtějí, většinou hledají alternativní řešení. Lze jich nalézt nejméně tolik, kolik je příznaků PMS. Na každou ženu totiž účinkuje něco jiného a v jiné intenzitě.

Pomoci může správná životospráva

Jedním z preventivních opatření PMS je správná životospráva. V období těsně před menstruací je důležitá zdravá strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo a potraviny obsahující hořčík a vitamin E. Naopak jen minimálně by se v těchto kritických dnech měl požívat alkohol a káva, které  hořčík z těla takzvaně vyplavují. Zanedbávat by se rozhodně neměl pitný režim, naopak omezit by se mělo solení i slazení.

Skvělou prevencí PMS je pohyb. Pravidelné cvičení pomáhá tělu vyrovnat se s nepříjemnými příznaky a to zejména nadýmáním a pnutím v prsou. Účinná je v tomto ohledu jóga.

Na nepříjemné příznaky často pomáhá také cvičení zaměřené na správné postavení pánve i bederní páteře a zpevnění svalů pánevního dna. Je však jistější a bezpečnější naučit se ho pod dohledem speciálně vyškolených fyzioterapeutek.

Jak na bolestivou menstruaci

S premenstruačním syndromem často souvisí i silná a bolestivá menstruace, která může ženu zvlášť v prvních dnech zcela paralyzovat. Spoustě žen je v prvních dnech tak špatně, že musejí zůstat v posteli. Spánek je sice zpravidla to nejlepší řešení, bohužel si jej nemůžeme vždycky dovolit.

Mnoho žen pak v těchto chvílích sahá po nějakém analgetiku a pilulky jako například Nurofen nebo Ibalgin a jiné jsou opravdu často ten nejrychlejší způsob, jak se zbavit bolesti. Ne každý je však příznivcem prášků a léků, a tak mezi ženami koluje mnoho alternativních návodů.

Teplo a vitaminy

Pro zmírnění příznaků bolestivé menstruace někdy stačí jen prostý klid a teplo, které pomáhá  zmírnit zejména bolesti v kříži a podbřišku. Nemůžete-li zůstat doma a zavrtat se pod peřinu, alespoň pro tyto dny zapomeňte na krátká trička s odhalenými zády a naopak citlivé partie držte v teple.

Mnohým ženám pomáhá také zvýšená dávka vitaminů C a B, které mohou zmírnit krvácení. Přijímejte je ideálně v přirozené podobě ve formě pestré stravy.

Kouzelné bylinky

Nejvíce receptů na zmírnění projevů menstruace lze nalézt v přírodě, která produkuje široké spektrum bylinek.

Na zmírnění menstruace například pomáhá kontryhel, který zároveň léčí i záněty. Účinným pomocníkem je také heřmánek, kopřiva, máta či maliník. Na nepravidelné krvácení je dobrá lékořice. K urychlení menstruace a upravení jejího cyklu pomáhá například čaj z pelyňku. Pro uklidnění nervové soustavy se zase používá čaj z třezalky. Některé ženy dávají přednost koupelím s éterickými oleji, které také uvolňují svalstvo a působí proti křečím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám