Hlavní obsah

Pití příliš horkého čaje vede k rakovině jícnu

Blahodárné účinky na lidský organismus nelze čaji odepřít. Jenže může být i tělu nebezpečný. Íránští vědci nyní odhalili, že pití příliš horkého čaje vede k vyššímu riziku onemocnění rakovinou jícnu. Ta zabije ročně půl miliónu lidí na celé planetě, nejvíce pak v tradičních čajových baštách, například v Íránu.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco v Íránu vypijí lidé i více než litr čaje o teplotě sedmdesát stupňů Celsia denně, podle průzkumů v Evropě lidé pijí čaj nejraději o teplotě padesát a šedesát stupňů.

Článek

Jak píše British Medical Journal, lidé v některých částech světa jsou navyklí pít čaj při teplotě sedmdesát stupňů Celsia i více. Tím si ale zadělávají na řadu zdravotních problémů, především na riziko vzniku rakoviny jícnu.

Íránští experti se pokoušeli odhalit, proč není západní populace ohrožena rakovinou jícnu stejně jako východní, a jako jeden z důvodů určili právě fakt, že nepijí čaj tak horký. „Stačí, aby si lidé do čaje přidali mléko, citrónovou šťávu, nebo med, což nápoj ochladí a není tudíž tolik nebezpečný pro zdraví,“ míní britští lékaři, kteří určili za další z nejčastějších příčin rakoviny jícnu tabák a alkohol.

Zatímco v Íránu vypijí lidé i více než litr čaje o teplotě sedmdesát stupňů Celsia denně, podle průzkumů v Evropě lidé pijí čaj nejraději o teplotě padesát a šedesát stupňů, navíc Evropané nápoj nepijí v takovém množství, což pro jícen není taková zátěž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám