Podle studie britských odborníků se vyskytuje kyselina salicylová v krvi lidí, kteří neužívali žádný lék obsahující tuto látku, ale kteří konzumovali ovoce a zeleninu ve velké míře. Nejvyšší míru kyseliny salicylové pak měli v britské studii vegetariáni, u nichž hodnota dosahovala téměř srovnatelné míry jako u lidí, kteří užívali přímo aspirin.

Podle britských expertů si tělo vyrábí kyselinu salicylovou z kyseliny benzoové, která je bohatě zastoupena právě v ovoci a zelenině.

„Předpokládáme, že kyselina salicylová je biofarmaceutikum s širokou obrannou funkcí u zvířat i rostlin. Tato jednoduchá organická kyselina se, jak navrhujeme, pravděpodobně stane ve zvýšené míře zvířecím bioregulátorem, pravděpodobně své vlastní třídy,“ uvádějí britští autoři ve své studii.

Ta byla publikována v odborném časopise Agricultural and Food Chemistry.