Hlavní obsah

Schizofrenií onemocní jeden člověk ze sta, nejčastěji v mládí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jeden člověk ze sta může onemocnět schizofrenií. Nejčastěji se objevuje u mladých žen i mužů kolem 25 let. První příznaky bývají zaměňovány s problémy dospívání - uzavřenost, stranění se společnosti. Pak se ale přidávají sluchové a zrakové halucinace nebo paranoidní bludy. V akutní fázi je nutná hospitalizace.

Článek

K oslabení příznaků se berou léky, důležitá je i terapie. Novinářům to řekl psychiatr Pavel Mohr.

Pojmenovat příčiny vedoucí k onemocnění, je složité, stejně jako přesně definovat jeho průběh. Odborníci se přiklánějí k názoru, že disposice k nemoci se dědí, spustit ji však mohou různé vlivy z okolí. K projevům nemoci dochází v důsledku narušené komunikace mezi neurony v mozku.

Tu mohou způsobit například některé drogy, ale i porod, stres, zvýšená námaha při zkouškách a podobně. Nebylo prý prokázáno, že by k rozvoji schizofrenie vedly úzkosti z dětství a vztahy v rodině. Postoj rodiny a okolí je nicméně klíčový pro léčbu a návrat pacienta do společnosti. 

"Můj syn studoval, byl to normální kluk, najednou přestal komunikovat, úplně se změnil, začal slyšet hlasy," řekla matka jednoho z pacientů. Na základě své zkušenosti spoluzaložila před čtyřmi lety sdružení Sympathea, které pomáhá rodičům a příbuzným lidí, u nichž se nemoc objeví. Členové sdružení se jednou měsíčně setkávají, provozují webovou stránku www.sympathea.cz a telefonní poradenskou linku. Snaží se také lobbovat u politiků a úředníků, prostřednictvím celoevropského sdružení Eufami i na bruselské úrovni. 

Základním prvkem léčby jsou léky

Nemoc se projevuje ve fázích, v akutní je nutná hospitalizace v léčebně. "Syn musel do Bohnic několikrát, například když v noci odcházel špatně oblečen do barů nebo vodil domů bezdomovce, prostě když nad sebou ztratil kontrolu," dodala Jana. 

K léčbě schizofrenie se používají komplexní metody. "Je to jako puzzle, jednotlivé části se musí doplňovat," řekl Mohr. Základním prvkem jsou léky, které je v některých případech nutné brát mnoho let, někdy i doživotně. Důležitá je psychoterapie a čím dál více i psychosociální pomoc, díky níž se pacient učí znovu žít ve společnosti. 

Opomíjená je podle expertů péče o fyzickou kondici pacientů. Léky mají hodně vedlejších účinků, některé vedou k obezitě, mohou vyvolat cukrovku, způsobovat třas rukou nebo nepříznivě ovlivňovat sexuální život. Lékaři by měli pečlivě hodnotit, jak léky na pacienta působí, a v případě nutnosti je měnit. 

Schizofreniků je v bohnické psychiatrické léčebně asi desetina

Lidé se schizofrenií se v průměru dožívají o 15 až 20 let méně než zdraví lidé. Je to způsobeno například chorobami srdce, které se u schizofreniků objevují až dvakrát častěji než u jiných. Podílí se na tom i nezdravý životní styl - hodně schizofreniků zahání úzkostné stavy alkoholem, kouřením a jinými návykovými látkami. Vzhledem k pasivitě málo sportují, mají i častější sebevražedné tendence. 

V ČR schizofrenií trpí asi 100 000 lidí, na světě 50 miliónů. Chronické a akutní případy vyžadují péči léčeben. Například z celkového počtu 1300 pacientů bohnické psychiatrické léčebny představují schizofrenici desetinu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Cvičení potlačuje deprese i úzkosti

Běh parkem, hodina jógy či plavání, to vše může být stejně účinné jako lahvička s antidepresivy či anxiolytiky. Lékaři to dobře vědí, přesto stále více lidí...

Pediatři poznají týrané děti i podle psychiky

Pediatři poznají podle změny psychiky, že dítě, které mají dlouhodobě v péči, by mohlo být týrané. Varující jsou také opakované úrazy. Buď rodiče popisují...

Manželství prospívá více depresivním lidem

Život v páru má podle řady studií blahodárné účinky na psychiku i fyzické zdraví člověka. Podle jedné americké studie však manželství více prospívá lidem,...

Výběr článků

Načítám