Hlavní obsah

Jak odhalit lháře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv to racionalisté neradi slyší, intuice je při odhalování lží mnohem spolehlivější než rozum. Zatímco lidé spoléhající na svou vlastní intuici odhalí lháře téměř vždy, lidé upřednostňující rozum, jsou úspěšní jen ve třiačtyřiceti procentech případů.

Foto: Profimedia.cz

Lháře odhalí snáze jedinec s rozvinutou intuicí.

Článek

„Vědci zjistili, že když jde o odhalování podvodu, automaticky vyvolané pocity mohou být mnohem přesnější než vědomé a rozumové rozebírání,“ píše britský list Daily Mail.

Lidé se snaží rozumem analyzovat chování lháře a podvodníka. Využívají k tomu stereotypy chování lháře – vyhýbání se očnímu kontaktu apod. Jenže lháři a podvodníci mohou být mnohem obratnější a tyto prvky chování ovládat.

V řadě experimentálních výzkumů bylo prokázáno, že lidé jako racionální detektor lži selhávají a přesnost odhadu lhaní je u nich jen s úspěšností třiačtyřicet procent. Jsou však mezi námi lidé, kteří mají silně rozvinout intuici, mimosmyslové vnímání či šestý smysl. A ti jsou v odhalování lží přesnější. Kdo tudíž poslouchá vnitřní hlas a s intuicí spolupracuje, ten má vyhráno.

„Výsledky naší experimentální studie poskytují novou optiku nahlížení na výzkum sociální percepce a naznačují, že minimálně s ohledem na odhalování lží jsou nevědomé a instinktivní síly velmi důležité při hodnocení přesnosti mezilidských vztahů,“ tvrdí doktorka Leanne ten Brinkeová z University of California v Berkeley.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám