Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Přirozená krása ženských klínů

Právo, Jaroslav Zvěřina

Britskému sochaři Jamie McCartneyovi se podařila neobvyklá věc. Přesvědčil čtyři stovky žen ve věku 17 až 76 let, že si smí udělat odlitek jejich klínu. Těchto čtyři sta odlitků umístil jeden vedle druhého na deset velkých panelů. Velké čínské zdi tak vznikla konkurence: Velká vaginální zeď. Umělec ji vystavil na Trienále v Miláně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O svém monumentálním díle prohlásil: „Není vulgární, je vulvární.“ Jeho vtípku se zasmáli všichni, kteří vědí, že vulva je lékařský termín pro vnější pohlavní orgány žen. Sochař chtěl svou plastikou upozornit hlavně na to, jak je každý z těch klínů jiný.

Připomíná mu rozdíly mezi lidskými tvářemi. „Nenajdete dva, které by byly stejné," zdůrazňuje. Zároveň při tom poukazuje na svéráznou krásu individuálních zvláštností každé ženy. Doufá, že tím přispěje k boji proti znepokojivě rychlému nárůstu kosmetických operací stydkých pysků, které se snaží tyto zvláštnosti potlačit a přiblížit se bláznivému ideálu, který stejně existuje jen v představách žen.

Má pravdu v tom, že vzhled a přitažlivost jsou pro naprostou většinu z nich hodnotou téměř absolutní. Dokážou učinit prakticky cokoliv, aby si je vylepšily nebo aspoň zachovaly. Proto jim tak záleží na hezké postavě, velikosti prsů, účesu a tak dál. A proto si tak pečlivě odstraňují většinu chloupků prakticky z celého těla. V posledních letech si vyholují dokonce i klíny, aby je učinili přitažlivější.

Vzhled intimních partií

Co se ale nestalo? Mnohé z nich už neznepokojuje jen vzhled jejich tváře, nosu, brady nebo rtů, ale také vzhled velkých a malých stydkých pysků. Případně vzhled zvětšeného poštěváčku, pokud vyčnívá ven, podle jejich názoru velmi nehezky.

Přibývá dokonce těch, které vzhled genitálu hrubě znepokojuje. Někdy můžeme hovořit o nespokojenosti až patologické, která vyvolává vážné poruchy nálad a sexuálního prožívání. Kosmetičtí chirurgové proto stále častěji upravují vzhled stydkých pysků, případně poštěváček, protože klientky se těchto změn dožadují. Někdy dokáží malé zázraky. Je však dobré zvážit, jestli estetický zisk vyváží riziko, které přináší každý chirurgický výkon.

Domnívám se, že by lékaři měli upravovat nebo odstraňovat pouze anatomické zvláštnosti, které představují velkou odchylku od normy. Ta pak dokáže komplikovat sexuální radovánky nebo všední život. Například extrémně zvětšené malé stydké pysky mohou být nepochybně příčinou určitého nepohodlí.

Ale i na ně mohou mít dámy různý názor. Jedny traumatizují, jiné si je s hrdostí opatřují různými piercingovými ozdůbkami a tím se snaží zdůraznit jejich osobitost. Důvodem, proč těchto úprav prováděných estetickými chirurgy rychle přibývá, jsou jednoznačně pocity nespokojených žen. Nepamatuji si žádnou dvojici, kdy si zkrášlení ženského klína vehementně přál muž.

Reklama

Související články

Jaroslav Zvěřina: Sperma jako antidepresivum

Byl to neobvyklý skandál. Souvisel s Americkou lékařskou společností a letošním svátkem svatého Valentýna. Šéf této úctyhodné organizace, jistý Dr. Lazar...

Výběr článků

Načítám