Hlavní obsah

Na stabilitě manželství mají největší podíl ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dobře fungujícím manželství mají podíl oba partneři, přesto žena je tím hlavním, kdo určuje míru stability. Alespoň to vyplynulo z psychologické studie kalifornských vědců, podle nichž mají větší šanci na přežití ta manželství, v nichž se žena po hádce dokáže sama rychle uklidnit.

Foto: Dana Klejnová, Novinky

Nejšťastnější jsou ta manželství, v nichž partneři dokážou jednat konstruktivně a nejsou prchliví.

Článek

„Ženy jsou lepší v zahájení složitých rozhovorů s partnerem, které můžou pomoci vyřešit problém a dovolí oběma stranám posunout se dál. Platí to ale jen v tom případě, že žena dokáže rychle zase získat vyrovnanost a uklidnit se,“ tvrdí tým docentky psychologie Lian Blochové z Berkeley a Stanfordu.

Paradoxně, když se muži snaží problém řešit jako první a diskuzi zahájí, často se dozvědí, že se snaží věci řešit příliš rychle.

„Když jde o zvládání negativních emocí během konfliktu, více záleží na ženách. Emoce jako hněv a opovržení se mohou jevit jako ohrožující pár. Ale náš výzkum naznačuje, že pokud jsou schopny se zvláště manželky rychle uklidnit, pak manželství dobře prosperuje a trvá,“ tvrdí Blochová.

Nejšťastnější pak podle ní jsou ta manželství, v nichž partneři dokážou jednat konstruktivně a nejsou prchliví. Zvláště vyrovnaný přístup manželky v takové nelehké konverzaci je pro manželství stěžejní.

Reklama

Výběr článků

Načítám