Hlavní obsah

Dlouhodobý vztah stojí dvaadvacet večeří a desítky tisíc za dárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech výrazně přibývá tzv. singles a ubývá dlouhodobých vztahů a manželství. Lidé nejsou ochotní jeden do druhého investovat čas a peníze – obojí raději věnují sami sobě. Přitom podle britských sociologů stojí dlouhodobý vztah investici minimálně dvaadvaceti večeří, dvou společných dovolených a také dárků a výdajů do partnera za zhruba sedmdesát tisíc korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Důvodem rozpadu krátkodobých vztahů je nejčastěji sobectví a neschopnost nešetřit na partnerovi.

Článek

I singles lidé se snaží seznamovat a touží většinou po vztahu. Seznámení je přitom dnes mnohem snazší díky internetu, který přibyl k tradičnímu poznávání v barech, klubech či na večírcích u přátel. Jenže jakmile dojde na lámání chleba a lidé mají začít do protějšku investovat čas a peníze, vztahy rychle končí. Důvodem je sobectví a neschopnost nešetřit na partnerovi.

Za posledních deset let se přitom počet trvale nezadaných lidí žijících samostatně zvýšil pětinásobně, zatímco manželství a trvalých vztahů ubývá.

„Sedli jsme si a začali počítat a došli k číslům, která mnohé nezadané vyděsí, protože nebudou ochotni tolik investovat. Pokud jsou ta čísla správná, je vůbec div, že ještě naše společnost přežívá,“ tvrdí jeden z autorů studie Mark Hall ze společnosti Socked UK.

Posun do dlouhodobého vztahu nestojí jen peníze

Podle výpočtů musejí zamilovaní do svého vztahu začít investovat čas i peníze a strávit společně dvaadvacet večeří, dvě dovolené a utratit za sebe zhruba sedmdesát tisíc korun (v Británii ještě víc, tři tisíce liber) za dárky a další výdaje. Pak se jejich vztah posune ze zamilovanosti do pevného a dlouhodobého partnerství. Během tohoto poznávání a investování jeden do druhého musejí dvojice přečkat také sedm větších neshod a hádek.

To ale také znamená, že dlouhodobý vztah jsou dnes schopna vytvořit na základě těchto kritérií jen tři procenta nových párů.

Reklama

Související články

Nejčastější chyby zamilovaných

Asi každý zná ten pocit, když je zamilovaný a prakticky nevnímá svět kolem sebe. Cloumají s vámi emoce, jste šťastní a všechno vám připadá nějak hezčí....

Výběr článků

Načítám