Hlavní obsah

Radim Uzel: Nejpodivnější mýty kolem ženských dnů

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo menstruace považuje spousta lidí zřejmě za neslušné. Proč bychom jinak slýchali z televize konstatování, že menstruující žena má své dny? Menstruace obtěžuje ženu často déle než polovinu života. Pravidelné krvácení z rodidel představuje nespornou nepříjemnost a jakousi životní komplikaci.

Foto: Profimedia.cz

Menstruace obtěžuje ženu více než polovinu života

Článek

Jedna moje ctnostná prateta, které se dostalo klášterního vychování, budila dojem, že snad nikdy v životě nemenstruovala. Jednou jsem ale zaslechl, jak důvěrně sdělila své přítelkyni, že jí právě skončila návštěva. Naproti tomu prostitutka láteřila v mé gynekologické ordinaci, že zase nedostala krámy. Jeden jev a tak rozličná pojmenování.

Některé ženy se při menstruaci vyhýbají návštěvě kadeřníka v obavách, že by jim účes nedržel.
Radim Uzel

Pravidelná menstruace představuje ve vývoji lidstva jakýsi civilizační artefakt. Je to daň, kterou platíme za to, že jsme opustili přirozený způsob života lovců sběračů. Křovácká žena v Africe menstruuje párkrát za život. Výrobci bezvadných sajících předmětů s křidýlky, kterými nás otravují v televizních reklamách klidně i při večeři, by na náhorní planině Kalahari uspěli stejně jako prodejci ledniček v Antarktidě.

V Indii při menstruaci nevaří

S ženskou menstruací jsou spojené četné mýty a pověry. Dokonce i údaje o ní jsou příkladem jakési tabuizace. Většina žen uvádí, že ji má jednou za 28 dní. To je pravda jen ve výjimečných případech.

Některé ženy se při menstruaci vyhýbají návštěvě kadeřníka v obavách, že by jim účes nedržel. V Indii při ní 75 % žen nevaří. Řada chirurgů se zdráhá operovat své pacientky, pokud mají měsíčky, a stomatologové jim zase nechtějí spravovat zuby.

Racionální je snad jen přístup operních intendantů. Odmítají obsazovat operní zpěvačky, a hlavně koloraturní sopranistky, do náročných pěveckých rolí v období „jejich dnů“. Menstruační překrvení hlasivek může náročný pěvecký výkon narušit. Naproti tomu intonace bývá nejméně přesná uprostřed cyklu. Chudák zpěvačka si nevybere.

Kdysi byli lidé přesvědčení o tom, že pokud žena krvácí, a přesto neumírá, musí být pod vlivem jakýchsi magických kouzel. Antický učenec Plinius starší uvádí ve své Přírodovědě: „Menstruační krev způsobuje, že víno kysne, osetá půda se stává neúrodnou, semena vysychají, rouby hynou, ovoce padá se stromů, povrch zrcadel se kalí, ostří se tupí, roje včel hynou, bronz a železo se pokrývají rzí.“

Menstruující žena zastaví krupobití

Podle Aristotela „pohled menstruující ženy působí zkalení zrcadel, ale obnažení jejího těla může naopak zastavit krupobití, vítr a blesky“.

Mnohé starověké pověry měly podivuhodně tuhý kořínek. Seriózní lékařský časopis British Medical Journal uveřejnil v roce 1898 článek, ve kterém se tvrdí, že maso, které nasolí menstruující žena, se zkazí. Ještě sto let poté věřily téměř všechny ženy, že se při menstruaci nemá souložit. Ukázala to studie v 10 zemích. Výjimku tvořily výsledky z Velké Británie, kde tomuto zákazu věřila jen polovina žen.

Pravda je, že i dnes páchají ženy těsně před menstruací nejvíce trestných činů a dopravních přestupků. Takže si pořád na ty „své dny“ musí dávat tak trochu pozor.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Svatební noc je dnes pouhý mýtus

V roce 1896 uvedlo Národní divadlo v Praze hru Jaroslava Hilberta Vina. Pojednává o mladé dívce, která byla svedena a opuštěna. Když posléze najde hodného...

Výběr článků

Načítám