Hlavní obsah

Jak proměnit polibek pod třešní v nezapomenutelný zážitek

Novinky, Barbora Vaníčková

Nadešel první máj a s ním i lásky čas. Není den v roce, který by se víc hodil pro romantický polibek. Vždyť která žena by vydržela s vědomím, že na pusu pod rozkvetlou třešní bude muset čekat další rok? A ještě hůř, že nepolíbená do roka uschne. Májový polibek má ale daná pravidla. A i když si možná myslíte, že vaše rty se k partnerovým vinou zcela bezchybně, vězte, že vždy můžete něco zlepšit.

Foto: Profimedia.cz

Prvomájový polibek má zvláštní kouzlo.

Článek

Předně byste měli najít rozkvetlou třešeň. Není-li váš protějšek právě botanik nebo pokud neabsolvoval zahradnickou školu, spokojí se možná jednoduše s kvetoucím stromem. V zoufalé situaci můžete zaplout pod nekvetoucí křoví a uklidňovat se vzájemně myšlenkou, že má alespoň „napučeno“. V žádném případě vám ale duch prvního máje neodpustí jehličnan, to už byste po něm chtěli opravdu přespříliš.

Zkontrolujte, s kým stojíte pod stromem

Najdete-li vhodný strom, měli byste se ujistit, zda osoba, se kterou pod ním stojíte, skutečně za polibek stojí. Jedna věc je totiž horší, než zůstat na prvního máje nepolíbená - být svěřena do rukou bytosti, která ani rámcově neodpovídá vašemu estetickému cítění.

A když už jsme u cítění, pořádnému líbání by mělo předcházet vyčištění úst nebo alespoň větrový bonbónek či žvýkačka. Také není právě taktické, dopřávat si od rána potraviny nevalné vůně. Je to až první polibek, co podle statistik ženu na muži skutečně zaujme, zatímco jemu stačí pohled do výstřihu.

Vyřešíte-li veškeré technické zázemí, soustřeďte se na svého partnera. Hlavně přestaňte přemítat, komu jste dnes zapomněla odpovědět na e-mail, ani se nestresujte tím, že ty pěkné džíny jste oblékla až v čísle, které je dvakrát vyšší, než vaše obvyklé. Ne! První máj a chvíle pod stromem patří jen vám dvěma.

První polibek mnohé prozradí

Pokud se chystáte políbit někoho poprvé, dejte si zvlášť záležet. Například studie doktora Gordona Gallupa odradily 59 procent mužů a 66 procent žen od protějšku právě první polibky, ačkoli je předtím přitahoval. Jak uvedla agentura Korzo, ženy přikládají líbání větší význam a je pro ně důležité především jako předehra před sexuálním stykem.

Podle Fischerové poskytuje spojení rtů informace o partnerovi. "Dotyky rtů, jazyka, nosu a brady přenášejí vůně, chuť, zvuk a dotykové signály, díky nimž zjišťujeme, jak nás náš protějšek vnímá, a nakonec také to, jestli se bude chtít líbat znovu," tvrdí profesorka Fischerová z Rutgersovy univerzity.

O stálém partnerovi už jistě víte, že vám za polibek stojí. Až se mu zahledíte do očí, zkuste si vzpomenout, jak vás před pěti lety uctivě zdravil na chodbě a držel vám dveře od výtahu a neberte vůbec v potaz, pokud vám je teď pouští na nos, nesete-li domů tři igelitky s nákupem. Teď je to pro vás opět muž, do kterého jste se zamilovala, a jehož prvního polibku jste se nemohla dočkat.

Přivřete oči

S největší pravděpodobností potom přivřete oči, tak jak to podle sexuologa Radima Uzla dělá devadesát procent dívek a žen. Pouhé tři ze sta kontrolují situaci jedním pootevřeným okem. Zbývajících sedm procent pro jistotu nechává obě oči otevřené. Jak je to u mužů, statistiky neříkají. Důvod zavírání očí není zcela jasný. Dívky to dělají buď z jakési stydlivosti, nebo jde o atavismus podobný pštrosímu schovávání hlavy do písku.

Snad vám Máchův den pomůže zapomenout, že má opar a že s tou osmičkou by si měl už vážně někam dojít. Váš přítel či manžel se znovu stane dobyvatelem a vy plachou dívkou, která má strach začít si něco nového. Nespěchejte a nekomentujte celou situaci obvyklými ironickými narážkami a když se vaše rty konečně sblíží, zažijte znovu první polibek.

Nezapomínejte na líbání po celý rok

Možná na prvního máje objevíte ve svém partnerovi někoho nového a konečně doceníte všechny jeho klady. Nebo se naopak přesvědčíte o tom, že jste na místě, kam patříte, s člověkem, který patří k vám. A o to na prvního máje jde.

A na závěr, nedopusťte, aby vaše hezké polibky a objímání s prvním květnem skončily. Podle vědců čtyři polibky či objetí denně pomáhají udržet kvalitní vztah i po několik desetiletí.

Co nás láká na líbání?

Odborníci i laici se stále snaží objevit původ milostného líbání. Žene nás především touha cítit stále slast, kterou jsme poznali, sotva jsme přišli na svět. Byly to naše rty na mámině prsu a určitě i její na našem těle, když nás coby miminka pusinkovala.

Podobný názor mají antropologové, a také autorka knížky O líbání Adrianne Blueová, která říká: „V polibku se odráží celá historie lidstva. Sání a laskání jazykem provázející krmení z prsu a konečně i z láhve, jsou v podstatě přesně stejné jako při líbání.

Erotický polibek je napodobením sání. Líbání je rovněž imitací krmení druhé osoby. Člověk nabízí měkká zranitelná sousta sama sebe, vsunuje rty a jazyk mezi zuby toho druhého, a to vše s vědomím, že těmto částem jeho těla nehrozí nebezpečí. Při ideálním polibku milenci hodují.“

Zdroj: Olina Táborská, Právo

Reklama

Související články

Pokud chcete poznat partnera, líbejte ho

Ve většině kultur na zeměkouli se zamilování lidé líbají. A důvodů mají hned několik. Nejde jen o psychické, ale také o biologické podněty. V současné době se...

Výběr článků

Načítám