Hlavní obsah

Sexuolog Radim Uzel: Muži často tají znásilnění ženou

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Stalo se někdy, že by žena znásilnila muže?“ zeptají se mě občas mladí lidé na besedách. „A počítá náš trestní zákon vůbec s něčím takovým?“ Počítá. Už před několika roky přijali zákonodárci úpravu příslušného paragrafu. Místo dřívější formulace o znásilnění ženy je tam uvedeno, že trestem odnětí svobody bude potrestán ten, kdo znásilní jiného. Také už není důležité, jestli šlo o soulož. Trestné mohou být i jiné násilné sexuální aktivity.

Článek

Na první pohled se může zdát, že na znásilnění muže není žena dostatečně vybavena. Nejen kvůli nepoměru tělesné síly, ale také kvůli mužskému pohlavnímu hormonu: testosteronu. Je pohonným palivem každé agrese a žena ho má zpropadeně málo.

Stačí si spočítat, kolik je v našich věznicích mužů, násilníků. Ženské nápravné ústavy oplývají spíš zlodějkami. Zákeřná vražedkyně je tam rozhodně bílou vránou.

Přesto ke znásilnění muže ženou občas dojde. Řada případů unikne pozornosti, protože postižení muži traumatizující zážitek tají. Většinou mívá neblahé následky na jejich další sexuální život. Odborníci nedávno referovali na setkání sexuologů o devatenácti podobných případech. Dovolím si popsat tři.

Po znásilnění jsou muži nějaký čas impotentní

Řidič nákladní dopravy svezl stopařku. Skončili spolu v motelu, kde si muž pořádně přihnul alkoholu a usnul. Probudil se nahý, přivázaný za ruce a nohy k posteli. Měl zacpaná ústa a zavázané oči. Během 24 hodin ho čtyři ženy opakovaně přinutily k pohlavnímu styku. Vyhrožovaly mu při tom, že ho vykastrují nožem.

Kdykoli jeho výkon ochaboval, ponižovaly ho výsměšnými poznámkami. Po svém osvobození byl čtyři roky impotentní.

Sedmatřicetiletého ženatého muže obtěžovaly dvě ženy, které ho s pistolí v ruce donutily vejít do opuštěného domu. Tam ho vysvlékly a svázaly. Opakovaně ho nutily k dalším a dalším souložím, dokud neomdlel. Následující dva a půl roku nemohl mít poměr se svou ženou.

Sedmnáctiletého chlapce z venkova donutili dva muži k tomu, aby se nechal vysvléct několika ženami. Ty mu pak prováděly kromě jiného masturbaci a vysmívaly se mu, že není žádný chlap. Devět let od této události nebyl schopen pohlavního styku. ¨

Nebezpečný autostop

Dávno už tedy není pravda, že jedinými sexuálními násilnicemi v České republice jsou prostitutky, uspávačky. Mimochodem, v této trestné činnosti má prý naše země jakousi prioritu. Lehká dívka při ní uspí zákazníka nějakým hypnotikem namíchaným do nápoje. Pak ho oloupí a uteče.

Jedinou výhodou ženské sexuální agresivity je, že násilnice zpravidla ponechávají muže naživu. Usmrcení oběti je totiž ryze mužskou specialitou. A nemusí jít pouze o klasickou sadistickou vraždu, často se jedná pouze o odstranění jediné svědkyně násilného trestného činu.

Veliké nebezpečí tady představuje právě autostop. Jak je ale zjevné z uvedených příběhů, na pozoru by se neměly mít jen ženy, ale také muži. I když to není obvyklé, praxe ukazuje, že ze sličné stopařky se za určitých okolností může vyklubat nebezpečná násilnice. Ta sice neohrozí jejich život, ale sexuální zdraví zcela určitě.

Anketa

Setkali jste se někdy se sexuální agresivitou žen?
Ano, a nebyla to příjemná zkušenost
33 %
Ano, ale ne osobně
5,2 %
Ne, spíše naopak
48,9 %
Nepamatuji se
12,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3735 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám