Hlavní obsah

Žhavé šortky pobuřují, protože jsou moc sexy

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou prostě všude. A každý, kdo tvrdí, že nespočine okem, lže. Na chodnících v německých městech a vesnicích pokaždé, když léto ukáže svou sílu, začnou mezi dívkami a mladými ženami převládat mimořádně krátké šortky, kterým módní tvůrci říkají žhavé kraťasy.

Foto: Vladimír Plesník , Právo

Krátkým šortkám módní tvůrci říkají žhavé kraťasy.

Článek

Přestože do světové módy krátké šortky prorazily už koncem 60. let minulého století, znalci trendů se shodují, že v posledních pěti letech zažívají velký návrat. A to do té míry, že se staly nedílnou součástí běžného oblečení dívek a mladých žen.

Odbornice na módu Mara Michelová, šéfka Sdružení německých módních a oděvních návrhářů, připomíná, že ultrakrátké kalhoty se nenosí jen na večírky, ale i do práce nebo do školy.

„Prostě to vypadá dobře,“ říká. „Když máte pěkné nohy, pak se nemusíte stydět je ukazovat. Dnes se již nikdo nebude pohoršovat. Vždyť už v 60. a 70. letech babičky dnešních dívek minišortky s oblibou nosily,“ dodává.

Žhavé kraťasy jsou moc sexy

Ale ne každý je tak nadšený. V německých školách, z nichž mnohé mají už prázdniny za sebou, nejsou uniformy povinné a dětem a mládeži je dovoleno mít na sobě víceméně to, co chtějí. Někteří učitelé, rodiče či spolužáci ale považují žhavé kraťasy za moc sexy.

Foto: Profimedia.cz

Kraťasy - neslušný oděv?

Kraťoučké šortky někde vnímají jako neslušný oděv i z náboženských důvodů. Část rodičů si myslí, že synové vidí ve škole příliš mnoho odhaleného dívčího těla na to, aby se soustředili na sinusy a německou gramatiku.

Na evangelickém gymnáziu ve Stuttgartu si tak musejí žákyně, jejichž oblečení je považováno za příliš vyzývavé, přes ně obléci černá nebo šedá trička s krátkým rukávem velikosti XXXL. Ta jsou tak rozměrná, že žákyním kryjí kolena. Normou zůstává, že krátké kalhoty musí sahat přinejmenším do poloviny stehen.

Podle mne se německé ženy strojí příliš nudně.
Mara Michelová, odbornice na módu<br/>

Ředitel školy Berthold Lannert ale říká, že hrozba tmavého trička úplně postačuje a k „módnímu trestu“ dochází skutečně výjimečně. „Naši učitelé žákům a především žákyním neustále připomínají pravidla oblékání, zvláště když nastanou horké dny,“ potvrzuje ředitel.

Obvinění z prudérnosti odmítá. „Naše pravidla jsou praktická, ve škole se vyučuje a pracuje. Proto se sem horké šortky nehodí. Nejsme žádné přehlídkové molo.“

Na druhou stranu to, co může někomu připadat jako vyslovená provokace, může jiným přijít jako naprosto běžné. „Jsem přesvědčen, že pro každou příležitost se má nosit vhodné oblečení,“ vstupuje do diskuse Jürgen Böhm, šéf Německého sdružení středoškolských učitelů.

„Pedagogové by měli studentům garantovat právo na svobodu a podporovat jejich individualitu. Jestliže ale dívky mají šortky tak krátké, že jim z nich vylézají hýždě, pak je obtížné jim tu svobodu oblékání zaručit.“

Rodiče často napodobují

Mara Michelová je ale jiného názoru. „Dívky se prostě rády předvádějí. Jestliže jim ze šortek kouká kousek zadečku a jestliže to vypadá roztomile, pak je to estetické,“ myslí si. Škola by ale měla bez zbytečného zdvíhání prstu jednoznačně děvčatům říci, co se hodí a co už ne.

Klaus Hurrelmann, který se dlouhodobě zabývá trendy mezi mládeží, souhlasí s názorem, že rodiče a učitelé by měli být v tomto směru mnohem aktivnější a snažit se teenagerům vysvětlit, co se ve společnosti považuje za přijatelné.

Zatímco němečtí muslimové a konzervativní křesťané si s odíváním mladých dělají těžkou hlavu, situace v ostatních rodinách u našich západních sousedů je jiná.

„Rodičům dnes nepřipadá, že by se jejich děti oblékaly skandálně. Ba co víc, často styl potomků sami napodobují, protože chtějí vypadat mladí a v pohodě,“ shrnuje Hurrelmann.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

„Podle mne se německé ženy strojí příliš nudně. Nemají odvahu si trochu zabláznit. A mládež jim ukazuje, jak se to dělá,“ je přesvědčena Mara Michelová.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nosit džínové kraťasy

Džínové kraťasy jsou velmi univerzálním, a hlavně velmi oblíbeným kouskem hlavně v letním období. Nesmrtelná džínovina se totiž nosí po všechna roční období....

Výběr článků

Načítám