Hlavní obsah

Finanční nezávislost na partnerovi se může vyplatit

Novinky, das

Necháváte veškeré finanční záležitosti na partnerovi? Pak vězte, že neděláte dobře. Vysoká míra rozvodovosti v posledních letech přímo vybízí k tomu, aby i ženy myslely na svá zadní kolečka a předem se na nepříjemné situace, včetně stáří, dostatečně finančně připravily.

Foto: Profimedia.cz

Pokud si ženy chtějí užívat stejně jako muži, musí se také víc snažit.

Článek

Může jim k tomu pomoci například i vhodně sestavená předmanželská smlouva, která sice zatím příliš v módě není, ale je velice užitečná. Nevěsta se totiž jediným podpisem zabezpečí nejen proti nutnosti splácet manželovy dluhy, ale může ochránit i další majetek včetně výnosů z fondů.

Další možností jsou i vhodně investované peníze z běžných příjmů. Ačkoliv rodinný rozpočet vezme většinu příjmů obou partnerů, i malý zůstatek lze dobře zhodnotit.

Jednou z možností je investování do fondů. "Ženy se spíše drží při zdi a potlačují v sobě své sklony k utrácení. A právě to jim paradoxně nejvíc brání v dosažení vyššího možného výnosu a tím i finančního komfortu," komentuje současný pohled na investiční trh Mária Rojíková z ČSOB Asset Managementu.

Nicméně i malé zhodnocení investic je stále lepší, než nechat peníze ladem na běžném účtu, kde jsou úroky opravdu minimální a člověk z nich má problém pokrýt náklady na vedení účtu. Pro ženy, které v sobě nenaleznou odvahu, jsou alespoň řešením spořicí účty, kde jsou úroky vždy vyšší než na běžném účtu.

Přilepšení si na stáří

Češky se v průměru dožívají o šest let více než muži, pobírají nižší mzdy a mají často odpracováno méně let. Pánové i přesto pobírají důchod tradičně vyšší než ženy. Jen v minulém roce to bylo v průměru o více než dva tisíce korun.

Pokud si tedy ženy chtějí užívat stejně jako muži, musí se také víc snažit. Zkrátka nic není zadarmo a právě vhodně zvolené investice, kam patří i nákup fondů jim k tomu může bez starostí a tahanic pomoci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám