Hlavní obsah

Vědci už ví, jak zastavit a zvrátit proces šedivění vlasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítáte každý nový šedivý vlas a dali byste cokoliv, abyste šedivění zastavili? Vědci již ví, jak na to. Pomoci má sluncem aktivovaná pseudokataláza, která si poradí s peroxidem vodíku, který způsobuje vybělování vlasového vlákna zevnitř.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se všemožně snaží zastavit stárnutí.

Článek

Její účinky byly potvrzeny jednak u osob s šedivými vlasy a chlupy, ale také u pacientů s vitiligem. Při tomto společensky nepříjemném onemocnění dochází ke ztrátě pigmentu. Ačkoli choroba nijak negativně neovlivňuje zdraví, skvrnitá pokožka působí postiženému společenské komplikace a narušuje jeho emocionální pohodu.

Použití pseudokatalázy vedlo k zvrácení procesu ztráty pigmentu, takže bílé skvrny způsobené vitiligem postupně zmizely. Podle mezinárodního týmu vědců stejný proces funguje u šedivých vlasů. Pseudokataláza aktivovaná sluncem zrušila negativní účinek peroxidu vodíku a vlasu se vrátil pigment.

„Poprvé máme skutečnou léčbu, která jde přímo k jádru či kořenu problému,“ tvrdí vědci z Nizozemska, Německa a Velké Británie.

Zatím ale není jasné, kdy lék založený na účincích pseudokatalázy aktivované sluncem bude k dostání. Jeho použití musí předcházet řada testů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám