Hlavní obsah

Jude Law: Milovníkem nejsem jen na plátně

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to velké překvapení. V poslední adaptaci Tolstého románu Anna Karenina už pohledný Angličan Jude Law není nebezpečným svůdníkem – poprvé se představil ve zcela nové roli. Na výbornou zahrál postavu stárnoucího a zkostnatělého byrokrata Karenina.

Foto: Profimedia.cz

Jude Law

Článek

Jinak se ale Jude rozhodně nemění. Po rozvodu s manželkou Sadie Frostovou, se kterou mají tři děti, opakovaném scházení a rozcházení s herečkou Siennou Millerovou, krátkém vztahu s americkou modelkou Samanthou Burkeovou, se kterou má čtvrté dítě, a po dalších románcích s krásnými ženami má novopečený čtyřicátník novou lásku. Je to kostymérka Ellen Crawshawová, se kterou se setkal při natáčení gangsterské černé komedie Dom Hemingway.

„Jak říkám, milovníkem nejsem jen na plátně,“ směje se. „Ale teď vážně. Jsem rád, že jsem se konečně vymanil z image pěkného kluka, který mě, násobený mými milostnými pletkami, pronásledoval už dost dlouho. Nastal čas, abych začal být obdivován pro své role, a ne proto, jak vypadám,“ dodává se svým, pro ženy stále neodolatelným úsměvem.

Foto: Profimedia.cz

V Tolstého klasice se v roli Karenina představil vedle půvabné Keiry Knightleyové. Ani v ní nezklamal.

I jeho rodačka Keira Knightleyová, která s ním hraje ústřední dvojici v Anně Karenině, se nechala slyšet, že Jude, ať hraje, co hraje, je stále nebezpečně přitažlivý.

Role, jako jsou Karenin či Dom Hemingway, už tedy nemají nic společného se sexy milovníkem. Naopak. „Karenin je úplný protiklad toho, co jsem kdy ve filmu vytvořil. Bylo zajímavé zkoumat aspekty muže, kterého jsem ještě předtím nikdy v žádné podobě neztvárnil. Například scéna, kdy se Karenin chystá na rituální, manželský styk s Annou, je snad vůbec ta nejasexuálnější, která se dá vytvořit.“

A jako Dom Hemingway už vůbec vypadá příšerně. „Musel jsem přibrat, mám ulízaný účes a namaskovaný obličej s jizvou na tváři… Právě to jsou role, které chci hrát. Jsou pro mě nejen jiné, ale zároveň jsou ohromnou úlevou, a snad mají i blíž ke kumštu,“ svěřuje se Jude, kterému jeho herecké umění nikdo neupře.

Foto: archív

Jako rozmařilý floutek Dickie po boku Gwyneth Paltrowové ve snímku Talentovaný pan Ripley (1999).

Už na základní škole se stal členem Národního divadla mladých. V sedmnácti natočil svůj první televizní film Krejčí z Gloucesteru a dostal roli v britském televizním seriálu Families. Ta sice neznamenala žádný průlom v jeho životě, ale každopádně ho vynesla na hereckou dráhu, pro kterou se rozhodl opustit střední školu. Po čtrnácti měsících se vrátil k divadlu. Jako Freddie v Pygmalionu pak hostoval v Itálii, velký dojem v Londýně i v New Yorku udělal s divadelní hrou Les Parents Terrible (Příšerní rodiče) – hlavně díky prodloužené koupelnové scéně, při které hrál nahý.

Hvězdou se stal v sedmadvaceti, kdy za roli světáka a playboye v thrilleru Talentovaný pan Ripley (1999) dostal jak oscarovou nominaci, tak i místo mezi nejkrásnějšími lidmi na světě, v anketě prestižního společenského magazínu People.

Potom už na sebe pozornost upoutal mnohokrát. Velké ovace sklidil za mysteriózní drama Slídil (2007), které natočil po boku slavného Michaela Caina. „Když mi spadla do klína tahle skvělá role, začal jsem být nervózní. Komplikovaná postava mladého Mila totiž už na začátku zmýlí diváka, který si pomyslí, že si ho Andrew, tedy Caine, dá k snídani.

Foto: Warner Bros

V novém pokračování o slavném detektivovi se opět setkávají Robert Downey jr. jako Sherlock Holmes a Jude Law coby dr. Watson. V boji s nepřítelem jim pomáhá švédská herečka Noomi Rapaceová.

Díky skvělému režisérovi Kennethu Branaghovi se pak podařilo to, co nikdo nečekal. Celý film byl natočený jakoby v adrenalinové horečce za neuvěřitelné čtyři týdny,“ prozrazuje Jude.

Branagh mu oplácí stejným dílem: „Jude je skvělý herec s velkým rozsahem. Jen si vzpomeňme namátkou na jeho sexy robota ve Spielbergově Umělé inteligenci či ruského odstřelovače v Nepříteli za branami. Tento scénář od něj ale vyžadoval něco zcela nového. Jsem jeho velkým fanouškem. Jude je velkorysý a výborně se s ním pracuje,“ pěje na Lawa ódy režisér.

Jude nepopírá, že toho v herectví mohl dosáhnout daleko více, kdyby už od mládí přikládal výběru rolí větší význam. „Pracoval jsem sice stále, ale nevěnoval jsem náležitou pozornost tomu, kam se ubírá moje kariéra. Hlavní pro mě tehdy bylo, abych uživil velkou rodinu. Hraní pro mě byla především práce. No, a pak ty ženské…“ dodává Jude, dnes už opět zamilovaný jako mladý kluk.

„Ve štábu se v průběhu natáčení nemluvilo o ničem jiném než o jejich milostném románku. Jak mohli, byli spolu. Vůbec neskrývali svoje city a oba vypadali moc šťastně. Oba jsou volní, jsou to jen dva mladí lidé, kteří si to spolu užívají,“ prozradil jeden ze členů natáčecího týmu filmu Dom Hemingway.

Ellen, která je prý až nápadně podobná Judově exmanželce Sadie, má ale obavu z toho, že jakmile natáčení v novém roce skončí, hollywoodská hvězda skončí s ní. Zatím však pokračují v natáčení na ostrově Man v Irském moři a nic nenasvědčuje tomu, že by se měli rozejít.

Ženy ale Judovi nebrání v tom, aby byl vzorným otcem. Šestnáctiletého Raffertyho, dvanáctiletou Iris a desetiletého benjamínka Rudyho vychovává společně po dohodě se Sadií.

Trochu se zdráhal přiznat další otcovství – tříletou Sophii, dcerku, kterou má se svou exmilenkou Samanthou Burkeovou, uznal až poté, co si nechal udělat test DNA. Dnes už je obě přestěhoval z Floridy do New Yorku, kde žije, aby měl dcerku blíž. Smířil se i s tím, že přiznání dcery ho bude stát přes dva milióny liber plus každý měsíc apanáž ve výši pěti tisíc liber na výživné, školné a na účty od lékařů.

Co se peněz týče, je Jude velkorysý. Aktivně pomáhá organizacím, například projektu pro rozvojové země s názvem Z bídy udělejme historii, je předsedou nadace Hudba pro zítřek, která pomáhala po Katrině znovu postavit zdevastovaný New Orleans, je vyslancem nadace prince Williama pro děti a umění, podporuje organizaci pro boj s rakovinou prsu a mnoho dalších. Navštívil i Afghánistán, kde pomáhal při vzniku filmu pro UNICEF a kde natáčel v nebezpečných oblastech rozhovory s dětmi, se státními úředníky a s představiteli afghánských hnutí.

Stále pohledný Jude Law patří mezi nejlépe oblékané muže, a tak není divu, že si ho vyhlédli pro reklamu i přední módní návrháři. Je tváří luxusní britské značky Dunhill a pařížský Dior si ho vybral jako reprezentanta pánské sportovní vůně Dior Hommes Sport.

Reklama

Související témata:

Související články

Zuzana Ceralová: Jméno Petrof zavazuje

Už odmala toužila Zuzana Ceralová mít svou vlastní lékárnu, a tak vystudovala farmacii. Stala se však ředitelkou a většinovou majitelkou světoznámé firmy na...

Adam Kraus: Nezaslouženou pozornost nemám rád

O Vánocích ho uvidíme v televizní pohádce O pokladech, on si však v té době bude s celou početnou rodinou Krausových užívat sluníčka daleko v teplých krajích.

Výběr článků

Načítám