Hlavní obsah

Jevhenija Tymošenková se za matku bije jako lvice

Právo, Michael Švec

V posledních měsících se tato půvabná mladá žena, v jejíž tváři na první pohled zaujmou výrazné tmavé oči, doslova nezastaví. S energií sobě vlastní napřela všechny síly do boje za svou matku, bývalou premiérku Ukrajiny Juliji Tymošenkovou, i když ji tento maratón stál už i manželství.

Foto: Profimedia.cz

Dcera bojuje za matku v Kyjevě i ve světových metropolích.

Článek

Pendluje mezi Charkovem, kde si její matka odpykává sedmiletý trest, Kyjevem a světovými metropolemi - snaží se vybudit politické špičky k tlaku na současný režim v její vlasti.

Ani v Česku, kde počátkem ledna dostal azyl její otec Oleksandr, se dvaatřicetiletá Jevhenija Tymošenková nezdržela dlouho. Hovoří výbornou angličtinou a z ustaraného tónu plynule přechází k rozhodným výzvám. V těchto chvílích se ještě více podobá své matce, jež se během své politické kariéry proslavila urputností, kterou by v té dámě se spletenými copy hledal jen málokdo.

Pro dceru jen to nejlepší

Ostatně - i výchovu a vzdělání své dcery měla, zdá se, promyšlené do detailu a vše dotáhla do konce.

Foto: Profimedia.cz

Dcera bojuje za matku v Kyjevě i ve světových metropolích.

Žeňa, jak Tymošenkovou mladší familiárně nazývá ukrajinský tisk, se narodila v únoru 1980 devatenáctileté studentce Juliji Volodymyrivně a jejímu o rok staršímu manželovi Oleksandrovi. Rodačka z Dněpropetrovska později vyprávěla, že matka se pro ni snažila zajistit to nejlepší ještě dávno předtím, než se vyšvihla mezi nejmocnější ženy Ukrajiny.

„V dětství byla máma vždy nablízku. Mohla jsem si s ní popovídat o čemkoli. Snažila se, abych měla vždy jen to nejlepší - hračky, oblečení, učitele, a to i v době, kdy s otcem pracovali v závodě nebo když teprve začínali se svým podnikáním,“ svěřila se po letech v jednom z rozhovorů. „Máma mě nikdy neodmítla, když jsem s ní potřebovala mluvit. Vždy byla připravená mě vyslechnout a pomoci mi.“

Rodině se začalo dařit a tehdy už vlivná podnikatelka Julije Volodymyrivna se v roce 1994 rozhodla, že dceři zajistí prestižní vzdělání, a poslala ji studovat do Anglie. Žeňce se tehdy stýskalo, ale dnes matčino rozhodnutí oceňuje.

Foto: Profimedia.cz

Po celou dobu procesu i při čtení verdiktu byli manžel Oleksandr a dcera Jevhenija pro Juliji oporou.

„Samozřejmě jsem volala rodičům, ať si mě odtamtud odvezou. Máma to jednou nevydržela a přijela se podívat, co se vlastně děje. Našla ale tehdy slova, jimiž mě přesvědčila: Musíš vydržet, zkusit si zvyknout, vždyť vzdělání je v životě to nejdůležitější,“ vzpomíná.

Jevhenija v Anglii žila celých devět let a kromě střední školy vystudovala i prestižní Londýnskou školu ekonomie a politických věd, jako obor si vybrala politologii a filozofii. Absolvovala prací o privatizaci ukrajinské energetiky.

V britské metropoli také prožívala konec devadesátých let, kdy byla na její rodiče uvalena vyšetřovací vazba kvůli údajným machinacím kolem společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny. Oba byli tehdy nakonec obvinění zproštěni.

Vdala se za rockera

Ještě při svých studiích se mladá půvabná Žeňa, jež se předtím po delším vztahu rozešla se spolužákem, seznámila s o jedenáct let starším britským rockovým muzikantem Seanem Carrem. Potkali se na dovolené v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch, padli si do oka a 2. října 2005 se v Kyjevě konala svatba. Obřad se uskutečnil ve starobylém pravoslavném Vydubyckém monastýru.

Foto: Profimedia.cz

Svého manžela Seana si Jevhenija vybrala sama. Při obřadu v říjnu 2005 novomanželé zářili štěstím.

Dlouhovlasého a potetovaného ženicha k oltáři vedla matka nevěsty, která byla jen krátce předtím odvolána z postu premiérky, aby se do čela vlády za dva roky zase vrátila. Jevheniji doprovodil otec Oleksandr. Mezi 150 hosty nechyběl například exprezident Leonid Kravčuk. Po „skromném“ obřadu, jak slavnost za asi 30 tisíc dolarů ohodnotila Julija, novomanželé odletěli slavit na zámek v anglickém hrabství Yorkshire. Jak později sebevědomá Žeňa přiznala, byla to ona, kdo ve vztahu učinil první krok.

„Jsem přesvědčená, že je to dívka, kdo si vybírá partnera, a ne naopak. A každá žena dává najevo, že se jí muž líbí. Proto věřím, že jsem se zachovala správně,“ poznamenala.

Jevhenija, která byla matce oporou už během Oranžové revoluce po prezidentských volbách v listopadu 2004, Juliji spolu s manželem podporovala i později. Sean i se svou skupinou Death Valley Screamers hrál tchyni na předvolebních mítincích. Mladá paní Carrová se zároveň snažila zajistit vlastní živobytí na Ukrajině - založila si modelingovou agenturu a otevřela několik restaurací v Kyjevě.

Foto: Profimedia.cz

Potetovaný rocker svou ženu doprovázel k soudu ještě loni v létě - krátce na to se ale rozešli.

Ochráním tě, mami

Situace rodiny Tymošenkových se začala měnit na sklonku roku 2010, kdy Julija jen těsně prohrála v prezidentské volbě s Viktorem Janukovyčem. Z někdejší premiérky se záhy stala hlasitá kritička nové hlavy státu.

Ale ani Janukovyč nezůstal svým oponentům nic dlužen. Audit hospodaření předchozího kabinetu ukázal na řadu údajných nesrovnalostí a několik bývalých ministrů se záhy ocitlo v hledáčku orgánů činných v trestním řízení.

Tymošenková byla obviněna v souvislosti s údajně nevýhodným kontraktem, který urovnal rusko-ukrajinský plynový konflikt z přelomu let 2008/09. Expremiérka u soudu dávala příliš hlasitě najevo, že proces považuje za zmanipulovaný, a tak na ni byla v létě uvalena vazba.

Jevhenija v soudní síni stávala po jejím boku a 29. září, asi 14 dní před rozsudkem, na svých stránkách zveřejnila velmi emotivní Dopis mámě. „Dříve, v dětství i později, jsi vždy byla mým ochráncem ty. Dnes jsem ale tvojí ochránkyní já. Z jedné strany jsem na to hrdá. Avšak z té druhé je to pro mne velmi nezvyklé a bolestivé,“ vyznala se dcera, která v té době zřejmě procházela i manželskou krizí.

Foto: Profimedia.cz

Jevhenija Tymošenková

Manželství se jí zhroutilo

V říjnu 2011 pak přišel rozsudek: sedm let vězení a pokuta v přepočtu 3,4 mld. korun. V tu chvíli vedle Julije stál kromě Jevhenije i manžel Oleksandr, jenž ale záhy ze země uprchl do Česka, kde v lednu dostal azyl. Hrozilo mu totiž trestní stíhání v souvislosti s jeho podnikáním v druhé polovině 90. let.

Právě v té době si ukrajinský tisk začal všímat toho, že v manželství mezi Žeňou a rockerem Seanem není vše tak, jak má být. Až letos v únoru Jevhenija podle listu Komsomolskaja pravda potvrdila, že její rodinný život neunesl nasazení, které věnuje boji za propuštění matky. Pravdou je, že za svobodu expremiérky se mladá žena bije ze všech sil.

Pravidelně ji navštěvuje v charkovské věznici a nemocnici, svolává tiskové konference, na nichž tepe Janukovyčův režim za údajnou snahu o likvidaci špiček opozice včetně její matky, létá po světě a podává si ruce s nejvlivnějšími politiky světa.

I když stejně jako otec opakuje, že politika není její doménou a chce pouze dosáhnout propuštění mámy, stává se pomalu nejviditelnější tváří ukrajinské opozice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám