Hlavní obsah

Ženy se nikdy neptejte na věk a radši ani na číslo boty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytrá obecně rozšířená rada praví: nikdy se neptej ženy na věk, nemusel bys dobře pochodit. Jak se ale ukazuje, do seznamu citlivých otázek se pomalu začíná řadit i ta zjišťující velikost boty. Jak se totiž ukazuje, ženám se pomalu, ale jistě zvětšují chodidla a průměrná velikost neustále roste. A mít velkou nohu považují mnohé ženy a dívky za maskulinní, a tudíž nepříliš žádoucí.

Foto: Profimedia.cz

Popelku s mininožkou abyste mezi dnešními ženami pohledali.

Článek

Podle britské studie, kterou cituje server Daily Mail, se průměrná velikost chodidla zvětšila za posledních dvacet let o půldruhého čísla! Z průměrné velikosti 4 ½  (37,5) v roce 1990 na šestku (39) v roce 2011.

Z průzkumu také vyplývá, že polovina žen o velikosti své nohy před přáteli i partnery mlží. Celých 82 procent žen, které mají číslo nohy 8 až 9, se za velikost svých chodidel stydí. Třetina dotázaných si zase jen velmi nerada zouvá boty na veřejnosti.

Ženy se shodují, že jednou z nejhorších věcí je nakupování bot. Dvě třetiny se například stydí požádat prodavače o pomoc. Obchodní dům Debenhams, který téma studie zadal, uvádí, že rostoucí poptávka po větších rozměrech obuvi vedla k navýšení tohoto zboží už o 80 procent.

Devítky má i manželka amerického prezidenta

Stud za velká chodidla je zřejmě dán tím, že devítka je průměrné číslo nohy u mužů. Devítkami se přitom "chlubí" i mnohé ženské celebrity, například herečky Nicole Kidmanová a Kate Winsletová nebo manželka amerického prezidenta Michelle Obamová. Zpěvačka Macy Grayová má dokonce desítku.

Zvýšení průměrné velikosti lze přičíst tomu, že chodidla žen během letitého vývoje rostou více do šířky než do délky. Celkově se také zvyšuje i průměrná výška a váha žen.

"To, že jsou lidé stále větší a větší, je součástí procesu evoluce," tvrdí Michael Paynton z britské pedikúrní a pediatrické asociace. "Děje se tak jak u mužů, tak u žen. Je to důsledek moderní výživy a změny životního stylu." Podle něj u mužů byla ještě nedávno běžná velikost sedm, dnes už ale ani velikosti 11 a 12 nejsou výjimkou.

Růstu velikosti nohou se museli přizpůsobit i výrobci bot. "Například vysoce módní střevíčky na podpatcích musí být z mnohem odolnějšího a pevnějšího materiálu než dříve a musí odolávat většímu opotřebení," uvedla Carrie Barkhuizenová z Debenhams.

Reklama

Související témata:

Související články

Buďte sexy na podpatcích v každém stylu

Boty na podpatcích nikdy nevyjdou z módy. Ať už jsou na jehlách, vyšší platformě nebo jen na obyčejném klínku. Kromě běžných lodiček však potkáváme stále nové...

Výběr článků

Načítám