Hlavní obsah

Koupání bez plavek není jen módní trend, ale i životní styl

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se celá řada žen nerada svléká kvůli komplexům z postavy, nudistické pláže u nás rozhodně nezejí prázdnotou. Spíše naopak. Koupání bez plavek vyhledává stále více lidí. Podle odhadů tento trend vyznává až 500 tisíc Čechů.

Podívejte se, proč být nudistou ... Video: Novinky

 
Článek

Milovníci nahoty se sdružují do různých skupin, které se mírně liší svou filozofií. Na stejné pláži tak vedle sebe můžete potkat hedonisty, naturisty i nudisty. Jsou k nerozeznání.

Naturisté plavání bez plavek nevnímají jen jako módní trend, ale i svůj životní styl. Kladou důraz na přirozenost a vztah k přírodě. Nudismus je v podstatě synonymem naturismu, přesto je společnost od sebe často odlišuje. U nudismu prý již nejde o životní styl, ale o pouhou oblíbenost plavání bez plavek. Velmi podobné je to i u hedonistů - neboli požitkářů života, kteří na pláže také nechodí z přesvědčení, ale protože se jim tam prostě líbí.

Německé kořeny

Naturismus má své kořeny na počátku minulého století v Německu. První známý nudistický klub Freilichtpark vznikl v roce 1903 nedaleko Hamburku. Tehdy vyšla utopická kniha Nahota. Heinrich Ungewitter se v ní zasnil nad životem v úplné nahotě. Několika vydání se posléze dočkalo další dílo, Kult nahoty od Heinricha Pudora.

Nahota začala být mezi Němci velmi populární, přesto ji během 2. světové války Hitler zakázal. Ale co je zakázané, to je více chtěné a tak není divu, že právě po válce naturismus v Německu zažívá svůj boom, který v podstatě trvá až dodnes.

Díky Němcům se začal šířit tento trend po celé Evropě. V Chorvatsku začali zakládat tzv. n-kempy a další oficiální pláže se objevovaly i ve Španělsku, Itálii či v Řecku.

Ani Češi však nezůstali pozadu. I u nás byly vyhlášené nudistické pláže i za socialismu.

Foto: Profimedia.cz

Dnes se u nás scházejí různé skupinky naturistů po celé republice. Vyznavači plavání bez plavek se navíc již nepotkávají jen přes léto, ale čím dál častěji pořádají setkání či nejrůznější party v krytých bazénech či aquaparcích po celé republice.

Obecně lze u nás nalézt dva typy nudapláží - na jedné je nahota povinná a na druhé dobrovolná. Kdo vstoupí na povinnou, musí ze sebe shodit vše, nebo odejít. Na dobrovolné se svléká jen ten, kdo skutečně chce. Druhý typ pláží tedy víceméně nahrává čumilům.

Nejvyhlášenější evropské pláže lze nalézt na Majorce – Playa el Mago, na Krétě – Glykanera či v Chorvatsku – Valalta. Seznam českých nudapláží naleznete na www.naturista.cz.

Výhody plavání bez plavek

Kromě pohodlnosti a svobodomyslnosti má plavání bez plavek i celou řadu zdravotních výhod. Především se jedná o výbornou prevenci zánětů močových cest či bakteriálních a kvasinkových vaginálních infekcí. Mokré plavky ženám ani mužům na těle vůbec nesvědčí. Proto také lékaři všem doporučují, aby se okamžitě po koupání převlékali do suchého oděvu.

Koupe-li se člověk nahý, tyto problémy ho jednoduše netrápí. Více informací o naturismu, včetně rad, jak se na těchto plážích chovat, naleznete v přiloženém videu.

Anketa

Chodíte na nudapláž?
Ano, jsem naturista se vším všudy
7,9 %
Ano, ale nevyhledávám ji za každou cenu
13,4 %
Ne, jsem velmi stydlivá/ý
25,5 %
Ne, přijde mi to úchylné
11,4 %
Ne, ale nebráním se tomu
41,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13527 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Stydíme se odmalička, nejvíce však za nahotu

Každý z nás je vybaven schopností cítit emoce. Bylo zjištěno, že emoční centrum se nachází v limbickém systému mozku spolu s pocity hladu či chuti na sex. Co...

Výběr článků

Načítám