Hlavní obsah

Jak podle gest poznáte, že vám partner lže

Novinky, Bohumila Kunertová

Malá lež ještě nikoho nezabila. Toto rčení rádi používají především lidé, kteří si sem tam nějakou tou lží přikrášlují život. Pokud se ale ze lhaní stane rutina, je především ve vztahu o problémy postaráno. Co když si ale partner dává veliký pozor, aby jeho lži nevyšly najevo? Máme pro vás pár tipů, jak i podle gest poznat, že vám neříká pravdu.

Foto: Profimedia.cz

Aby vztah vydržel co nejdéle, neměli by si partneři lhát.

Článek

Důvěra je základním pilířem celého vztahu. Pokud vám již jednou partner v něčem lhal, především pokud jde o důležité věci, je těžké mu i nadále stoprocentně věřit. Jak ale poznat, jestli je skutečně pravda to, co říká?

U někoho si můžete být jisti už jen proto, že víte, že by vám nikdy nelhal. Někdo zase používá pouze malé milosrdné lži, které spíše pomohou než ublíží. Jsou ale i typy lidí (a to bez rozdílu muži i ženy), kteří lžou téměř stále a ve všem. Ti ale bohužel pro své okolí umí většinou vše zaobalit tak, že na lež málokdo přijde.

Pokud máte nějaké podezření, že vám partner neříká pravdu, nebo se na to chystá, máme pro vás pár rad, jak i podle gest a řeči jeho těla poznat, že to tak opravdu je.

Nepřirozený posed na židli

I ostřílení lháři se mohou různými nepřirozenými gesty a projevy těla prozradit. Jedním z nich je až nepřirozený posed na židli, muž nesedí uvolněně, je napjatý a celý jeho výraz vypadá, jakoby se chystal každou chvíli vystartovat od stolu. Při sezení na židli může i nepřirozeně zapírat svou nohu o nohu židle, což vypadá, jakoby se na židli snažil co nejvíc od vás vzdálit.

Ruce v kapsách

Pokud muž při rozhovoru ukazuje dlaně a nikde je neskrývá, značí to jeho pohodlí a otevřenost. Pokud ale lže, instinktivně cítí, že je něco potřeba fyzicky skrýt, což mohou být právě ruce v kapsách. Odbornice na řeč těla Patti Woodová tvrdí: "Jakmile muž začne přemýšlet o tom, že musí před ženou něco skrýt, většinou zcela podvědomě začne ukrývat ruce do kapes. Možné jsou i případy, kdy muž skrývá ruce za zády nebo si začne zbrkle hrát například s mobilním telefonem.

Foto: Profimedia.cz

Pokud si muž při hovoru začne strkat ruce do kapes, nebo si začne hrát například s mobilním telefonem, můžete si být téměř jistá, že před vámi něco tají.

Krčení rameny

Pokud při tvrzení nejen nějaké konkrétní odpovědi, jako např. "Já s ní opravdu nic neměl" začne krčit jedním či oběma rameny, mějte se na pozoru, varuje expertka na řeč těla Janine Driverová. Pokrčení ramen má v tomto směru stejný význam, jako kdyby za zády překřižoval prsty. Až na to, že pokrčení dělá nevědomky, čímž ho můžete snáze odhalit.

Foto: Profimedia.cz

Nenápadné zakrývání úst rukou

Toto gesto nejčastěji používají muži, kteří téměř nikdy nelžou, a cítí proto při lhaní velké výčitky svědomí, říká Patti Woodová. Téměř ihned po ukončení konverzace se prý takový muž začne dotýkat tváře, ve snaze poněkud skrýt ústa. S trochou nadsázky lze říct, že nemůže uvěřit tomu, co právě sám řekl.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

50 lží, které lidé nejčastěji používají

Drobných lží se mnoho lidí dopouští poměrně často. Ať už jde o lži milosrdné či takříkajíc lži ze slušnosti, někteří je využívají pravidelně. Britská studie...

Výběr článků

Načítám