Hlavní obsah

Vědci vymysleli tetování, které se objevuje jen při hlazení

Novinky, Karolina Zarzycká

Jako hlavní hrdina Illustrated Man od Raye Bradburyho si bude moci připadat každý, kdo v budoucnu podstoupí elektronické potetování. Tetování bude pod kůží ve tvarech ornamentů, pouhým okem nebude viditelné, ale objeví se, když se kůže někdo dotkne.

Článek

Na videu je zatím představena počítačová simulace, která se právě zkušebně testuje na zvířatech. Společnost Philips vyvinula křemíková vlákna, jež jsou napnuta pod kůží a budou reagovat na mechanický dotyk, nikoli na světlo a teplo. Philips si nápad před pár dny nechal patentovat, ale ještě nějaký čas potrvá, než si toto evoluční tetování budeme moci pořídit.  

Zatím jsou potetovány myši

Na univerzitě v Pennsylvánii zatím probíhá zkušební testování speciálních čipů, které jsou vyrobeny z křemíku a hedvábí na bázi LED obrazu a jsou zasazeny pod kůží jako tetování. Tyto materiály jsou totiž dobře použitelné jako implantáty. Zatím se implantáty vsazují pod kůži myším a jak se zdá, zabarvování po mechanickém dotyku funguje. 

Křemičité čipy s tvarem rýžového zrna (délka asi jeden milimetr a tloušťka 250 nanometrů) jsou zasazeny pod kůži a hedvábné listy s fyziologickým roztokem je udrží na místě. Na těle se tak vytvoří LED obrazovka, na niž bude možno naprogramovat nějaký ornament.

Záda jako obrazovka

Vize hledí ještě dál do budoucnosti a přemýšlejí, že by si žena mohla na zádech svého partnera pouštět filmy. Otázka je, jestli by jí neutekla nějaká zajímavá zápletka v době, kdy si bude dávat kávičku a přestane "obrazovku" hladit.

Nebo by se také hodila mapka s GPS navigačním systémem na vnitřní straně zápěstí s vyznačením vaší aktuální polohy. Také by se mohlo celé tělo prodávat jako reklamní plocha, nemluvě o předvolebních agitkách vytetovaných přímo na prsou, zádech či břiše...

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám