Hlavní obsah

Čínská filozofie Feng šuej navozuje harmonii v bydlení i duši

Právo, Petr Veselý

Feng šuej je čínské umění staré víc než 2 500 let. Pomáhá lidem vytvořit v bytě harmonické prostředí. A někdy i vyřešit nejeden životní nebo zdravotní problém, které porušení životní rovnováhy vyvolává.

Foto: Profimedia.cz

Ne všechny rostliny působí na člověka a prostor bytu příznivě. Jejich výběr je dobré konzultovat s člověkem, který feng šuej rozumí.

Článek

Neustále ji za něco kritizoval. Máloco udělala dobře. A běda, když nebylo po jeho. Diktoval jí i to, jak budou srovnané vařečky a naběračky v kuchyni. Čím víc stárnul, tím víc připomínal svou despotickou matku.

Pryč se starými bubáky

Do podnájmu 1+1 se nastěhovala s dcerou. Oba starší synové odešli na vysokou. Martina měla z nové situace strach. Zhoršila se alergie a začal ji trápit ekzém. Celý život dělala jen ženu v domácnosti, která se muže musela ptát i na to, jakým směrem smí posekat trávník kolem domu.

Brala vysoké dávky léků. V noci měla pocit, že se začíná dusit. Ale lékařka, která věděla, s čím se pere ve svém soukromém životě, ji po vyšetření uklidnila. Není to astma, je to pouze úzkost, v její situaci naprosto pochopitelná.

Martina si našla práci v nedaleké výrobně speciálních igelitových sáčků. Byt jí pomáhala zařídit její známá, Ivana Kronovetrová z Čerčan, kterou reiki, tedy terapie dotykem, dovedla až k feng šuej.

Foto: Profimedia.cz

Tyto symboly peněz zavěšené na vnitřní straně vchodu do bytu mají přinášet štěstí, spokojenost a dostatek finančních prostředků.

Martina si přivezla od manžela jen pár kousků nábytku. Rychle zjistila, že to nemělo smysl. Byly pro ni i pro dceru spojené s tak nepříjemnými zážitky, že je brzy vyhodily a raději sehnaly nábytek u známých a v bazaru. Probouzel v nich staré vzpomínky, nebo jak říkala Ivana, staré bubáky.

Snažila se Martině pomoci hlavně v tom, aby na ni byt působil lehce, vzdušně a cítila se v něm příjemně. Hřejivé měkké světlo v bytě pomáhaly vytvářet oranžové závěsy na oknech.

Vždycky když se Martina vrátila unavená z práce, věděla, že tato pohoda stála za obavy, úzkosti a strachy, které ji doprovázely při útěku od manžela.

Když na ni přece jenom padly smutky, zapálila si vonné tyčinky ze santalového dřeva. Pomáhaly jí vyčistit hlavu a podle Ivany i byt.

Mustangové jako symbol radosti a svobody

Dcera spala v bývalém domě za deset miliónů na matraci. Teď konečně dostala vlastní postel. Ivana navrhla, aby ji dali za dveře. Dospívající dívka měla větší pocit soukromí.

A protože milovala koně, koupila jí matka krásnou fotku běžících mustangů, ze kterých čišela radost z běhu, z volnosti a ze svobody.

Foto: Profimedia.cz

Feng šui pracuje s předměty, které navozují příjemnou atmosféru a uvolní, nesmí tedy chybět vonné tyčinky a květiny.

Pokojem Martiny se stala kuchyně s krásným houpacím křeslem uprostřed. Tady mohla snít, plakat, radovat se, zkrátka dělat všechno, co chtěla a co zrovna cítila. Nikdo jí do toho nemluvil. Tady znovu objevovala sebe sama. A také tu každý den relaxovala.

Postupně si uvědomovala, kolik energie zbytečně ztratila v minulém životě jen proto, že žila v neustálém napětí a neuměla pořádně vypnout. Z křesla telefonovala i své nejlepší kamarádce, aby se jí pochlubila nebo si posteskla.

Ivana otočila Martině postel na sever, což je jeden ze směrů, které byly pro Martinu podle feng šuej příznivé. I když měla spoustu existenčních starostí, postupně se zklidňovala a zlepšoval se její zdravotní stav. Ekzém zmizel a alergické reakce se postupně zmírnily. Brzy zjistila, že může snížit dávky léků. V noci spala jako dudek a dýchalo se jí krásně.

Spolu u stolu

V severozápadním koutě bytu kuchyně stojí kulatý stůl. Martina byla nejšťastnější, když se u něj sešla se všemi dětmi. Místo na severozápadě je podle feng šuej významné pro uspořádání vztahů v rodině. A kruh je zase jasný symbol: jsme tu spolu a pomáháme si.

Pak se Martině naskytla možnost změnit práci. Odejít z jistoty, ale drilu výrobny pytlíků nebylo snadné. Bála se, jestli zvládne místo manažerky hotelu v malém městečku. Měla tu organizovat společenskou činnost.

Foto: Profimedia.cz

Neobvyklé tvary budovy The Repulse Bay v Hongkongu vycházejí z umění feng šuej. Dům získal v roce 1989 Stříbrnou medaili hongkongského Institutu architektů.

Začala pořádat svatby, rauty, školení a podnikové večírky. To, co se v malém městě dlouho nedařilo rozeběhnout, najednou hotelu vydělávalo velké peníze. Martina své snažení brzy pocítila i na platu.

Sama sebe překvapovala, co všechno dokáže. Ona, léta udržovaná v přesvědčení, že je nemohoucí nešika. Cítila se šťastná.

Léky na alergii bere jen v minimální udržovací dávce. Občas si je zapomene vzít vůbec, aniž by to nějak pocítila. To by ještě před rokem odskákala prudkými alergickými reakcemi.

Ze zdeptané domácí puťky je dnes sebevědomá atraktivně vyhlížející žena. Nejlepší nápady mívá vždycky doma, v konejšivém houpacím křesle. V jejím místě snů, příjemných emocí a zároveň v „elektrárně“, která ji nabíjí životní energií. Díky ní zvládá s nadhledem svůj nový život. K němu by ještě nedávno marně hledala odvahu.

Co prozradí byt

„Byt je jako zrcadlo,“ říká Ivana Kronovetrová. „Neodráží jen náš vkus a způsob života, ale také stav mysli. Pokud nejsme v pohodě, projeví se to v něm. Ale funguje to i naopak. Když v něm uděláme nějaké pozitivní změny, mohou zpětně působit na naše chování a rozhodování, zkrátka náš život, případně i nemoci. Konečně většinu z nich si způsobíme problematickou životosprávou a hlavně zcestnými emocemi i myšlenkami.“

Feng šuej se pokouší uspořádat byt tak, aby v něm správně proudila energie, nebo jednoduše řečeno, abychom se v něm dobře cítili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám