Hlavní obsah

Nejlepší školní oběd vaří v Brně, závidět by mohli i strávníci v luxusní restauraci

Snad každý má z dětství nějakou negativní vzpomínku na školní jídelnu. Ne všechna tehdejší jídla byla špatná, ale často se jednalo o monotónní jídelníček a pak také direktivní nařizování dojídání porcí. Dnes je již školní stravování zcela o něčem jiném. Obědy jsou pestré, mají výtečnou chuť a jsou kvalitní i energeticky vyvážené.

Foto: www.YesNeYes.cz

Vítězné menu ze školní jídelny Náměstí Svornosti v Brně

Článek

Celorepubliková soutěž O nejlepší školní oběd, pořádaná v rámci projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě má všem dokázat, že uvařit menu lze zdravě a chutně i za 34 korun, což je normou daný limit, který školní jídelny nesmí překročit.

Odborná porota v letošním ročníku za vítěze určila kuchařky ze školní jídelny Náměstí Svornosti v Brně a jejich oku i chuti lahodící oběd - losos na restované zelenině s bramborovou kaší.

Druhé místo patří zástupcům školní jídelny Základní školy Mánesova v Otrokovicích se zdravým karbanátkem, bramborovým salátem s francouzskou zeleninou a jogurtovým dresinkem s bylinkami.

Trojici vítězů uzavírají kuchařky ze školní jídelny Nádvorní v Brně a jejich pangasius ze Švédska. V rámci hlasování laické veřejnosti na stránkách www.YesNeYes.cz vybojovala první místo školní jídelna Gymnázia Lesní čtvrť ve Zlíně se zeleninovým špízem a bramborovou kaší.

Finále soutěže proběhlo v úterý 28. srpna na SŠ Čichnova v Brně. Z rekordního počtu 78 přihlášených školních jídelen vybrala odborná komise deset nejlepších, kteří během finálového dne uvařili svá soutěžní menu. Pokrmy musely být běžně zařazovány na jídelní lístek dané školní jídelny, patřit mezi oblíbená jídla malých strávníků a cena celého menu nesměla překročit normou daný limit 34 korun za porci.

Foto: www.YesNeYes.cz

Vítězný tým

Finálové pokrmy hodnotila odborná komise složená mimo jiné ze zástupců Ministerstva školství a zdravotnictví, Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Společnosti pro výživu a Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Nechyběl ani čestný porotce z řad celebrit, herečka a vynikající kuchařka Markéta Hrubešová, která ocenila práci kuchařek ve školních jídelnách: „Každé povolání, které děláme s láskou, přináší radost. Kuchařina je celkově velmi náročná. A vůbec bych nedělala rozdíl mezi touto prací v restauraci a ve školních jídelnách. Ta je navíc opravdu s přesahem na celý život.“

Členky vítězného brněnského týmu se z prvního místa upřímně radovaly: „Jsme strašně šťastní a zcela v šoku. “ Kromě ocenění si ze soutěže odvážejí i finanční odměnu. „Třem nejlepším týmům jsme věnovali šeky, které mohou využít na nákup vybavení a zázemí do školní kuchyně,“ říká PhDr. Kateřina Pulkrábková z odboru komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Češi vzpomínají na nejotřesnější jídla ze školních jídelenVideo: Novinky

Ve finálovém klání se utkaly tyto školní jídelny
Česká jídelna, Poděbradská 786, Praha 9
Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Fakultní základní škola dr. Milady Horákové a Mateřská škola, Olomouc
Mateřská škola Libocká, Praha 6
Mateřská škola, Střítež nad Bečvou
Mateřská škola Na Korábě 2, Praha 8
Školní jídelna Nádvorní 1, Brno
Školní jídelna Náměstí Svornosti 7, Brno
Základní škola Mánesova, Otrokovice
Základní škola Videčská, Rožnov pod Radhoštěm
Přečtěte si také
Ženské představy o mužích se mnohdy od reality velmi liší
Soužití muže a ženy často vázne na mylných představách. Víte, jak muži sami sebe vnímají?
Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Reklama

Související témata:

Související články

Český Jamie Oliver do školní jídelny nechodí

Čím dál víc českých dětí má problém s váhou. Velký problém představuje dětská obezita také ve Velké Británii, kde slavný šéfkuchař Jamie Oliver navrhl jako...

Výběr článků

Načítám