Hlavní obsah

Prahou prošel pochod proti týrání dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražskou metropolí prošla v sobotu více než stovka lidí, zapojili se do průvodu proti týrání dětí. Průvod pořádala Nadace Naše dítě, chtěla tím upozornit na to, že se počty týraných a zneužívaných dětí každoročně zvyšují.

Foto: Milan Malíček, Právo

V roce 2010 bylo v ČR podle nadace Naše dítě nahlášeno 5787 případů týraných a zneužívaných dětí, o rok dříve to bylo 4447.

Článek

Účastníci průvodu se sešli kolem 14 hodin na Václavském náměstí, kde také symbolicky zapálili tři svíčky za dětské oběti týrání. Poté se vydali na Můstek a Melantrichovou ulicí na Staroměstské náměstí, kde akce po necelé hodině skončila. V pochodu šly také děti z dětského domova v Býchorech na Kolínsku a předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Foto: Milan Malíček, Právo

V roce 2010 bylo v ČR podle nadace Naše dítě nahlášeno 5787 případů týraných a zneužívaných dětí, o rok dříve to bylo 4447. Podle ředitelky nadace Zuzany Baudyšové jsou tyto případy jen vrcholkem ledovce, většina jich stále zůstává za zavřenými dveřmi rodin. Přitom 60 procent případů se podle Baudyšové odehrává v úplných rodinách, děti jsou často oběti partnerských sporů.

Foto: Milan Malíček, Právo
Foto: Milan Malíček, Právo

"Snažíme se dnes upozornit na to, že ochrana dětí je věcí veřejnou. Svou všímavostí mohou týraným dětem pomoct například sousedé nebo učitelky," řekla shromážděným Baudyšová.

Foto: Milan Malíček, Právo
Foto: Milan Malíček, Právo

Vodičková účastníkům sobotní akce řekla, že při odhalování případů týrání by mohl pomoci také projekt, který Fond ohrožených dětí už několik let připravuje. Spočívá v tom, že by z údajů zdravotních pojišťoven bylo možné získat data o tom, zda děti nemají často úrazy nebo zda s nimi rodiče k lékařům vůbec chodí.

Průvodu se zúčastnila také předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová se svými vnoučaty.

Sobota je světovým dnem prevence týrání a zneužívání dětí. Nadace Naše dítě, která v Česku funguje od roku 1993, přispěla k zavedení systému rychlého pátrání v ČR a dělá kampaně na pomoc týraným, sexuálně zneužívaným a zanedbávaným dětem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám