Hlavní obsah

Odkládání mateřství se ženám příliš nevyplácí

Novinky, Dana Sokolová

Stále více žen své mateřství odkládá na později, a tak již není výjimečné, že své první děti rodí ženy v pětatřiceti i ve čtyřiceti letech. Vede je k tomu nejen společenské mínění, ale mnohdy i neschopnost nalézt toho pravého partnera či budování kariéry. Mnohým lékařům se však tento stav příliš nelíbí.

Foto: Profimedia.cz

Při těhotenství v pozdějším věku je vajíčko náchylnější k poškození, a tak hrozí nejen potraty, ale i větší míra vrozených chorob u miminka.

Článek

Názory na ideální věk pro mateřství se různí. Jiný pohled na věc mají psychologové, sociologové, porodníci, lékaři nejrůznějších odborností, samotné ženy či jejich partneři.

S věkem klesá nejen plodnost

Není pochyb o tom, že šance na otěhotnění přirozenou cestou výrazně klesá po 35. roce života žen. Ve 40 letech dokonce tyto šance klesají přímo na polovinu. Navíc v pozdějším věku je vajíčko náchylnější k poškození, a tak hrozí nejen potraty, ale i větší míra vrozených chorob u miminka. Proto mnozí lékaři považují těhotenství po 35. roce za rizikové.

"Ženy se rodí již s konečným počtem vajíček. Jejich množství se s přibývajícím věkem neustále snižuje a stejně tak klesá jejich kvalita. Právě kvalita vajíček se stává limitujícím faktorem nejen pro oplodnění, ale také pro časný vývoj oplodněného vajíčka. K tomu, aby mohlo vajíčko po oplodnění správně růst, potřebuje dostatek energie. Tu mu dodávají mitochondrie (organely nacházející se uvnitř buňky). Stárnoucí vajíčko však často není schopno dostatečnou dodávku energie zajistit, a oplodněné vajíčko je tak záhy potraceno," vysvětlují odborníci ze serveru Ženská-neplodnost.cz.

Možné komplikace pro dítě

Mezi tradiční strašáky starších maminek pak patří především Downův syndrom. Vrozená vada miminka, která se objevuje právě nejčastěji u maminek nad 35 let. Výskyt tohoto onemocnění se zjišťuje nejčastěji odběrem plodové vody. Nyní lze toto onemocnění také velmi dobře zjistit v raném těhotenství díky speciálnímu ultrazvuku.

U starších maminek přibývá komplikací i u samotného porodu. Proto starší ženy mnohem častěji rodí císařským řezem, který může být v ten daný okamžik pro ně i miminka nejbezpečnější.

Po porodu se navíc u starších prvorodiček může objevit cukrovka a další zdravotní komplikace.

Samozřejmě to neznamená, že každé těhotenství po 35. roce věku je rizikové. Vůbec to tak nemusí být. Lékaři jen upozorňuj na zvýšená rizika.

Ideální věk pro mateřství

Podle serveru Zenska-neplodnost.cz lze za magickou číslici pro věk šťastné prvorodičky prý považovat 34. Podle amerických sociologů totiž právě v tomto věku  většina žen dosahuje ideální rovnováhy mezi dobrým zdravotním stavem a materiálním zabezpečením. Pro mladší ženy je totiž ještě obtížné správně skloubit mateřství a kariéru, což se může projevit nejen materiálním nedostatkem, ale v důsledku i zdravotními problémy matky a jejího dítěte.

Své tvrzení odborníci dokládají i tím faktem, že i když ženy již nejsou na vrcholu svých fyzických sil, mnohem lépe se o sebe starají a svůj zdravotní stav berou mnohem zodpovědněji než dřív. Starší ženy jsou obvykle po psychické stránce mnohem vyrovnanější a své mateřství si umí skutečně užít.

Podle lékařů - gynekologů je ale nejlepší doba pro těhotenství v rozmezí od 27 až 34 let.

Umělé oplodnění jako jedna z možností řešení

Možností, jak otěhotnět i jinou cestou než tou přirozenou, je v současné době několik a úspěchy těchto metod určitě nejsou zanedbatelné. Přesto je vždy lepší nepodceňovat plynoucí čas a pokusit se otěhotnět dříve, než je nutné k těmto metodám přistoupit.

Ženy by si měly uvědomit, že věk hraje určitou roli i v případě umělého oplodnění a rizika spjatá s těhotenstvím v pokročilém věku tu tedy budou stále.

Podle britského gynekologa Davida Uttinga je nejvyšší čas začít ženám říkat pravdu a nenechávat je v iluzích, že věk při početí dítěte nehraje roli. I při umělém oplodnění totiž platí, že čím mladší žena jej podstoupí, tím se šance na úspěšné oplodnění zvyšují.

Úspěšnost umělého oplodnění se stále zvyšujeVideo: Novinky

Reklama

Související články

Ničitelé mužské plodnosti

Ta zpráva vyděsila mnohého majitele vyhřívaných sedaček v autě. Podle výzkumu vědců z univerzity v německém Giessenu mohou totiž snížit jejich šance na početí...

Výběr článků

Načítám