Hlavní obsah

Jak můžou mít dvojčata každé jiného otce

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před takovými dvaceti lety bylo výjimečné mít v rodině dvojčata. To se však změnilo. Díky umělému oplodnění, nebo např. antikoncepci se dvojčat rodí víc a víc. Jsou to však dvojčata dvouvaječná. Ta jednovaječná, která jsou si podobná jako vejce vejci, vznikají totiž pouze přirozenou cestou. K zázraku přírody se dá přirovnat jev, kdy se matce narodí dvojčata a každé má jiného otce. Jak je to možné?

Foto: Profimedia.cz

Tato dvojčata mají zjevně každé jiného otce

Článek

Lékařskou terminologií se jev, kdy dvojčata mají různé otce nazývá heteropaternální superfekundace. U lidí se jedná o vzácnost nad vzácnosti. U matky totiž musí dojít k tzv. hyperovulaci, při které se uvolní více vajíček při jediném menstruačním cyklu. K oplodnění dojde při dvou různých pohlavních stycích. A pokud se žena miluje v tomto svém období se dvěma muži, může dojít k situaci, že každé z dvojčat má jiného otce. Je to však velmi vzácné.

Poslední takový případ se stal loni v květnu v americkém Dallasu, kde se narodila dvojčata Justin a Jordan – a každé má jiného biologického otce. Že to tak je, potvrdil až test otcovství, který si vyžádal manžel rodičky, protože děti si nebyly vůbec podobné.

Dítě jak s manželem, tak s milencem

Nakonec se ukázalo, že matka dětí měla v době jejich početí vztah jak se svým mužem, tak i se svým milencem. Takže zatímco manželova spermie oplodnila jedno vajíčko, milencova druhé.

"Mám dvojčata, ale každé z nich má jiného otce,“ přiznala matka chlapců Mia Washingtonová. Manžele ale zjištění nakonec nerozdělilo. Místo toho kontaktovali mediální skupinu FOX4, aby se díky své příhodě stali slavnými.

"Ze všech lidí v Americe a ze všech lidí na světě se to stalo zrovna mně. Jsem velmi šokovaná,“ uvedla Afroameričanka Washingtonová. Test otcovství uvádí, že na 99,999 procenta nemají chlapci stejného otce a že je naopak nulová šance, že oba stejného otce mají.

Příběh Justina a Jordana nakonec skončil dobře a otec přijal i druhého syna, který biologicky jeho není.

Za všechno může chyba

Stejná situace může nastat i díky omylu při umělém oplodnění. To se stalo v Dánsku, kde se taková dvojčata narodila kvůli laboratorní chybě, při které byly smíchány spermie dvou mužů.

Za další kuriozitu může jev nazývaný superfetace – česky přeoplodnění. K superfetaci může dojít ve chvíli, kdy žena už je těhotná, ale stále menstruuje. Při ovulaci tedy dojde k uvolnění dalšího vajíčka a to je také oplodněno spermií. Náhle pak matka pod srdcem nosí dvojčata, každé je ale jinak staré.

Dětská lékařka Naďa Kočnarová Novinkám řekla, že neslyšela, že by se takové případy přihodily v Česku. "Ráda bych vám přispěla do článku, ale dvojčata, co ke mě chodí, jsou sobě i svým rodičům velmi podobná," dodala se smíchem.

Reklama

Související články

Rodiče dvojčat se prý rozvádějí častěji

V britské populaci se rozvádí 24 procent manželství, ale tamní sociologové si teď všimli, že velkým rizikovým faktorem pro rozvod je mnohačetné těhotenství....

Výběr článků

Načítám