Hlavní obsah

Většina žen může u porodu jíst a pít, tvrdí odborníci

East London

Ačkoli to není dnes zrovna běžná praxe, podle týmu britských a jihoafrických odborníků může většina žen během porodu jíst a pít podle své libosti. Neexistují totiž žádné vědecké důkazy pro to, že by konzumace jídla a pití během počátečních fází porodu nějak ublížila matce či nenarozenému dítěti.

Článek

Lékaři se většinou obávali a někteří i dodnes obávají, že by zkonzumované jídlo mohlo být problémem, kdyby rodička náhle vyžadovala operaci. A také se věřilo, že konzumace velkého množství jídla a pití může ovlivnit průběh porodu.

Nová studie z Británie a Jihoafrické republiky, kde na mnoha porodních odděleních konzumaci jídla a pití několik let praktikují, ukazuje, že příjem potravy nemá na porod žádný negativní vliv. Britští porodníci tak doporučují, aby zdravotníci umožnili jíst a pít především těm matkám, u nichž jsou rizika komplikací velmi malá.

Mendelsonův syndrom

Lékaři se dříve obávali tzv. Mendelsonova syndromu, který může způsobit potenciálně fatální poškození plic. A zdravotníci věřili, že právě jídlo a pití mohou tento syndrom u rodičky vyvolat. Vzácné komplikace se mohou projevit tehdy, když uspaná žena při císařském řezu vdechne kousíčky jídla.

Jenže studie více než tří tisíc rodiček, z nichž polovina mohla jíst a pít dle libosti, prokázala, že ani při císařském řezu neměl zákaz konzumace potravin žádný pozitivní vliv na výsledek operace.

„Protože důkazy nehovoří o žádných výhodách nebo rizicích, neexistuje žádné ospravedlnění pro zákaz konzumace jídla při porodu u žen bez komplikací,“ tvrdí doktorka Mandisa Singatová z jihoafrické nemocnice East London Hospital.

Podle ní by si ženy bez komplikací měly volně vybrat, jestli jíst a pít budou, či nikoli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám