Hlavní obsah

Kouření v těhotenství ohrožuje plod a zvyšuje riziko předčasného porodu

Novinky, Dana Sokolová

Kouření patří mezi rizikové faktory mnoha onemocnění a v těhotenství by pro každou ženu mělo být naprosté tabu. Podle vědců nejen že tento zlozvyk ohrožuje plod, ale i jeho příchod na svět. Předčasný porod a velmi nízká porodní váha novorozence jsou totiž dva nejlépe zdokumentované důsledky kouření u těhotných žen.

Foto: Profimedia.cz

Podle nejnovější studie by žena měla skončit s kouřením nejdéle do konce prvního trimestru.

Článek

Pokud ženy kouří mnoho let, je velmi těžké s touto neřestí skončit okamžitě. Podle nejnovější studie by však žena měla skončit nejdéle do konce prvního trimestru. Pokud se jí to podaří, má totiž velké šance, že cigarety průběh jejího těhotenství v takové míře neohrozí. V podstatě budou mít podobné riziko předčasného porodu a porodu dítěte s velmi nízkou hmotností jako ženy, které v těhotenství nikdy nekouřily.

Vědecká studie, která analyzovala průběh téměř jednoho miliónu těhotenství v jedenácti zemích světa, dále potvrzuje, že přestat s kouřením se vyplácí i v druhém trimestru, kdy se rizika urychleného porodu sice mnohonásobně zvyšují, ale stále je naděje, že se dítě narodí v řádném termínu.

Nejvíce ohroženou skupinou žen, jež v těhotenství kouří, jsou čtyřicátnice. Právě těmto ženám a jejich dětem prospěje včasné zanechání kouření nejvíce.

Důležitá motivace

Pro těhotnou ženu by pro zanechání kouření mělo být silnou motivací především dítě, které vdechuje cigaretový dým v tomto období společně s matkou. Aby proces s odvykáním byl úspěšný, měla by se na něj každá žena připravit.

Podle odborníků ze serveru http://www.odvykani-koureni.cz pomáhá si odvykání podrobně naplánovat, získat podporu svého nejbližšího okolí, mluvit o odvykání se svým lékařem a získat odbornou pomoc, či stále si připomínat důvod odvykání a především – nikdy to nevzdat. 

Velmi důležité je, když ženě s tímto zlozvykem pomůže i partner, zvlášť pokud je sám kuřák. I on by měl hledět především na své dítě a pokud ne úplně přestat kouřit, pak minimálně nekouřit v dosahu těhotné ženy a respektovat nekuřáckou domácnost.

Nekouřit doma by mělo být automatické i po narození dítěte. Pasivní kouření může přivodit dítěti další zdravotní problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám