Hlavní obsah

Baviči z Partičky se stali ambasadory psychoterapeutického centra

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostelec nad Černými lesy

V Kostelci nad Černými lesy bylo po půlroční rekonstrukci otevřeno nové terapeutické centrum Modré dveře. Určeno je nejen lidem s psychickými poruchami, ale nabízet bude i třeba volnočasové aktivity pro děti. Slavnostního otevření se zúčastnil kardinál Dominik Duka, Ivan Mládek nebo členové televizní Partičky, kteří se stali zároveň ambasadory celého projektu.

Aktéři Partičky se zúčastnili slavnostního otevření centra Modré dveřeVideo: Novinky

 
Článek

Charitativní projekt terapeutického centra Modré dveře založila magistra Kateřina Siveková Křižáková s podporou svého manžela Viliama Siveka. Projekt financují ze svých zdrojů, což je v dnešní společnosti věc téměř ojedinělá. A proč Modré dveře? Kateřina Siveková Křižáková pro Novinky vysvětlila, že modrá je barva naděje a dveře jsou symbolem vstupu do něčeho nového, třeba i dosud neznámého.

Kateřina Siveková Křižáková je profesí psychoterapeut a lidi se na ni obraceli se svými problémy. I to byl jeden z impulsů, díky kterým začala přemýšlet nad charitativním projektem.

„Zkoumala jsem dostupnost péče pro lidi s psychiatrickým onemocněním a pro lidi se závislostním chováním. A zjistila jsem, že je zde prakticky nulová. Lidé za ní musejí dojíždět do Kolína, Nymburka, nebo do Prahy, což je pro ty, kteří jsou v nějaké akutní fázi nemoci, prostě nepředstavitelné a samozřejmě také finančně neúnosné,“ řekla Kateřina Siveková Křižáková. Dodala, že po „provedeném zmapování situace se zaměřila na pomoc lidem s psychiatrickým onemocněním a různými psychickými problémy". Klienty Modrých dveří budou také lidé s lehkou a střední formou mentální retardace a nemalou částí návštěvníků mají být i děti a mládež ve volnočasových aktivitách a také dospělí, kteří si mohou přijít zacvičit, nebo se vzdělávat.

Klientela Modrých dveří má mít velmi široký záběr. V Modrých dveřích bude sociální rehabilitace, skupinová psychoterapie, arteterapie a ergoterapie. Protne se zde svět nemocných a zdravých. Většina aktivit je zaměřena pro dospělé. Ale na psychologické poradenství mohou docházet ambulantně rodiče i děti, se kterými jsou různé problémy, např. výchovné, nebo lidé se svými vlastními životními problémy.

Modré dveře chtějí svými aktivitami také oslovovat veřejnost. „Moje představa je, aby děti, které jdou kolem, říkaly: hele tady chodím na výtvarku, tady hraju na housle, cvičím a kolemjdoucí dospělí, aby si zašli na dobrou kávu a domácí voňavý koláč. Chceme, aby prostory Modrých dveří sloužily k výstavám, koncertům, divadelním představením, aby to byl zkrátka prostor pro všechny,“ řekla Novinkám Kateřina Siveková Křižáková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám