Hlavní obsah

Pivo zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zvýšená konzumace piva podle lékařů zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Sdělil to odborník na léčbu závislostí Karel Nešpor z Psychiatrické léčebny v Praze v Bohnicích. V Česku se přitom pivo pije hodně a lidé se tu hojně na toto onemocnění léčí.

Článek

"Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku a zároveň má nejvyšší spotřebu piva na jednoho obyvatele na světě," uvedl Nešpor.

Příčinnou souvislost mezi pitím oblíbeného nápoje z chmele a rakovinou tlustého střeva potvrzují jeho vlastní výzkumy i práce zahraničních kolegů. Dánští vědci zjistili, že riziko vzniku rakoviny tlustého střeva je u pravidelných konzumentů piva v porovnání se zbytkem obyvatelstva více než trojnásobné.

Další dánská studie sledovala výskyt rakoviny u pracovníků dánských pivovarů, kteří mají od roku 1898 právo na šest malých lahví za den. Výskyt rakoviny u pracovníků pivovarů byl významně vyšší než ve srovnatelné populaci.

Průměrný Čech za rok vypije 160 litrů zlatavého moku

Autoři studie to vysvětlují nejen účinkem alkoholu, ale i obsahem kancerogenního nitrosaminu, vysvětlil Nešpor. Rakovina se vyskytovala zejména v dutině ústní, v trávicím systému, v respiračním systému, v močovém systému, v tlustém střevě a v konečníku.

V České republice se pohybuje spotřeba piva kolem 160 litrů na hlavu ročně, což je světově nejvyšší úroveň. Zároveň se zde nejvíce lidí léčí s rakovinou tlustého střeva.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky se v ČR počet hlášených případů od roku 1980 u mužů zdvojnásobil a u žen se zvýšil o polovinu. V roce 2002 bylo v ČR hlášeno téměř 8000 nových případů rakoviny tlustého střeva a 1660 případů zhoubného nádoru slinivky břišní.

Anketa

Jak často pijete pivo?
Denně
30,6 %
Obden
13,6 %
Jednou týdně
23,6 %
Méně často
32,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2061 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy pijí více než muži

Účastníci kongresu v Mnichově, který se zabýval závislostí na alkoholu a její léčbou se shodli na tom, že v poslední době ženy pijí stále častěji. V mnohých...

Pivo může být vhodná součást diety

Čaj a rohlík. Tak si většina z nás představuje dietu, kterou nám doporučí dietní sestra. Případně očekáváme nemastná neslaná jídla, na nichž si rozhodně...

Výběr článků

Načítám