Hlavní obsah

Havarovaný boeing měl potíže při několika letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Zánovní Boeing 737 Max 8, který se 29 října zřítil v Indonésii, přičemž zahynulo 189 lidí na jeho palubě, měl problémy s rychloměrem při posledních čtyřech letech, ukázala analýza dat z černé skříňky.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Motor havarovaného Boeingu 737 MAX 8

Článek

Že měl Boeing 737 problémy s pitot-statickou trubicí, která se používá k měření rychlosti, ukázala analýza dat ze zapisovače letových údajů, oznámila stanice BBC s odvoláním na vyšetřovatele. Na stejnou závadu upozorňovaly i zápisy v letovém deníku. Podle něj se špatně zobrazovaly údaje u pilota a ten kvůli tomu musel předat řízení kopilotovi. [celá zpráva]

Šéf indonéského Národního výboru pro bezpečnost v dopravě Soerjand Tjahjonno uvedl, že jsou vyšetřovatelé přesvědčení, že stroj neexplodoval a nerozpadl se ve vzduchu, ale dopadl do moře v celku. I on ale přiznal, že při předchozím letu měl technické problémy, aniž by je specifikoval, uvedla CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé našli další trosky zříceného indonéského boeinguVideo: Reuters

Stroj, který měl nalétáno jen 800 hodin, se při předposledním letu z Bali do Jakarty propadl o 120 metrů. Uvedl to jeden z cestujících Robbi Gaharu. Jeho slova potvrdily i údaje z radaru: „Po deseti minutách letu se letadlo propadlo, jako by ztratilo tah, lidé zpanikařili.“

Právě po tomto letu pilot upozornil na problém s jedním z přístrojů. Aerolinky Lion Air ale uvedly, že se poruchu podařilo opravit.

Vyšetřování je velmi sledované, protože havarovala poslední verze Boeingu 737 Max, která se dodává teprve druhým rokem.

Výběr článků

Načítám