Hlavní obsah

Záhada zmizelého boeingu: díl z Mozambiku je zřejmě z letadla

– Sydney

Trosky nalezené začátkem března na pobřeží jihoafrického státu Mosambik pochází s největší pravděpodobností ze ztraceného malajsijského letadla. Oznámily to australské úřady.

Foto: Tomasz Bartkowiak, Reuters

Zmizelý Boeing 777 Malaysia Airlines na archivním snímku

Článek

Experti po analýze dospěli k závěru, že část trupu letadla velmi pravděpodobně pochází z Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines, který se s 239 lidmi na palubě 8. března 2014 z dosud nejasných příčin odchýlil daleko od plánované dráhy letu. Letoun zřejmě spadl do Indického oceánu zhruba 1800 kilometrů jihozápadně od Austrálie.

"Analýza dospěla k závěru, že trosky jsou téměř jistě z letu MH370," uvedl v prohlášení australský ministr dopravy Darren Chester. Místo nálezu podle něho odpovídá tomu, kam by podle modelových výpočtů mohly předmět zanést mořské proudy.

Na Réunionu našli vztlakovou klapku

Téměř metr dlouhý kovový díl letadla s nápisem "NO STEP" našel začátkem března americký občan, který na svém blogu píše o pátrání po zmizelém letu. Předmět prozkoumali experti v Malajsii i Austrálii, stejně jako specialisté z firmy Boeing.

Související téma

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Jediným dosud nalezeným dílem, který podle všeho patřil k záhadně zmizelému letounu, byla vztlaková klapka objevená loni v červenci na břehu vzdáleného ostrova Réunion. Zatímco podle malajsijských úřadů zcela jistě pochází z pohřešovaného stroje, ty francouzské si jisté nejsou a tvrdí, že je to pouze pravděpodobné.

Reklama

Výběr článků

Načítám