Hlavní obsah

Japonci stvořili robotickou společnici, jejímuž půvabu se neubrání žádný muž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osaka

Japonci představili Ericu, nejinteligentnějšího a nejpůvabnějšího androida světa. Její následovnice by jednou mohly nahradit společnice z masa a kostí. Elektronická dívka poslední generace umí vést nenucenou konverzaci na široké spektrum témat, je vždy milá a ještě u toho dobře vypadá. Při dotazu na svůj věk nicméně působila mírně dotčeně.

Robotická dívka

 
Článek

„Myslím, že to není příliš zdvořilá otázka, raději bych na ni neodpovídala,“ odvětila. Když ale rozpačitý novinář odvrátil zrak, aby si v hlavě zformuloval další dotaz, Erica se zvídavě natočila stejným směrem, aby udržela oční kontakt a chlácholivě se na něj usmála.

Nejvyspělejší humanoidní robot, jakého kdy lidstvo stvořilo, je výsledkem společné práce univerzit ve městech Kjóto a Osaka.

Japonci roboty rádi

To, že Ericu vyrobili právě v zemi vycházejícího slunce, není náhoda. Stále více jedinců v japonské společnosti totiž žije osamělým životem a právě elektroničtí společníci by mohli jednou suplovat roli lidských přátel.

Ostatně pořizování si elektronických mazlíčků už je v Japonsku běžnou praxí, stejně tak jako humanoidní roboti už delší nacházejí uplatnění v japonských obchodech.

Ideál krásy

Erica je jakýmsi ideálem ženského půvabu. „Krása vychází z průměrnosti, vybral jsem tedy třicet snímků obličeje třiceti žen a zkombinoval je při vytváření očí, nosu úst a tak dále. Erica by se tedy měla líbit každému,“ vysvětlil vedoucí projektu Hiroši Išiguro z Laboratoře inteligentní robotiky na univerzitě v Osace.

I já mám své sny

Obličej androidky není statický, je vybaven imitací mimických svalů a dokáže tak vyjadřovat emoce. To dělá dojem konverzace s živou bytostí autentičtějším.

Odpovídání na jednoduché dotazy není nic nového pod sluncem. Erica ale dokáže komunikovat na takové úrovni, že skutečně budí dojem živého člověka, uznává britský deník The Guardian.

Robotická společnice se během tiskové prezentace rozhovořila také o svých snech, zálibách a ideálním partnerovi. Nejraději prý tráví čas sledováním filmů, ráda by jednou procestovala jihovýchodní Asii a ideální partner by v jejích „představách“ měl být hlavně příjemný společník při konverzaci.

Reklama

Související témata:

Související články

V hledání lásky má pomoci nový robot

Americká studentka zaujala myšlenkou, že počítač dokáže lépe odhalit naše skutečné vnitřní pocity než my sami. Nový robot může podle ní pomoci nalézt správného...

Výběr článků

Načítám