Hlavní obsah

Islamisté přepadli luxusní hotel v Mali, až 27 mrtvých

Bamako
Aktualizováno

Islamisté přepadli v pátek ráno luxusní hotel Radisson Blu v metropoli Bamako v Mali a zadrželi přes 200 lidí. Ty, kteří uměli recitovat z koránu, propustili. Do komplexu posléze pronikla armáda za asistence francouzských specialistů. Incident skončil po mnoha hodinách. Podle agentury AFP bylo zabito nejméně 18 lidí, mezi nimi i nejméně tři útočníci. Jiné zdroje mluví až o 27 obětech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojené složky vyvádějí z hotelu v Bamaku rukojmíVideo: Reuters

 
Článek

Skupina útočníků přepadla hotel, v němž s oblibou pobývají cizinci, před polednem. Podle svědků přijela v autě s diplomatickou registrační značkou a hned spustila palbu na ostrahu.

Některé rukojmí záhy propustili. Ještě odpoledne však zadržovali více než 130 lidí.

Do objektu pak pronikli vojáci a podle některých zdrojů tam byli vysláni i příslušníci francouzského protiteroristického komanda GIGN. Obležení skončilo až před 17. hodinou SEČ poté, co zásahová jednotka zlomila odpor ozbrojenců, kteří se zabarikádovali v sedmém patře.

Foto: Profimedia.cz

Malijští vojáci u hotelu Radisson Blu v Bamaku

Mezi rukojmími bylo mnoho cizinců, kteří v Mali pracují - nejméně sedm Číňanů, šest zaměstnanců tureckých aerolinií, dvacet Indů nebo třeba guinejský zpěvák Sekouba Bambino.

Podle serveru BBC je mezi oběťmi nejméně jeden belgický občan.

Foto: ČTK/AP

Malijští vojáci a policisté u hotelu Radisson Blu v Bamaku

Zatím nebyl potvrzen počet útočníků. Společnost Rezidor Group, která hotel provozuje, hned zkraje uvedla, že uvnitř budovy jsou dva útočníci. „Podle našich informací drží dva lidé 140 hostů a 30 zaměstnanců,“ citovala prohlášení firmy BBC.

Jeden ze svědků vypověděl, že viděl více útočníků, mohlo jich být pět až třináct.

Přihlásili se Belmochtárovi radikálové

K útoku se podle agentury Reuters přihlásila s Al-Káidou spřízněná islamistická sekta Al-Murabitun alžírského teroristy Mochtára Belmochtára, o němž se před časem spekulovalo, že byl zabit. Organizaci Al-Murabitun tvoří převážně Tuaregové a Arabové.

Tweet kanceláře malijského prezidenta informuje o útoku na hotel Radisson Blu v Bamaku, kde ozbrojení útočníci drží jako rukojmí 170 lidí.

Radisson Blue v Bamaku

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Američané nemají vycházet

Hotel disponuje 190 pokoji a byl oblíbeným místem pobytu cizinců. „Tento týden se v hotelu Radisson Blu konala mírová konference,“ řekl televizi CNN mluvčí stabilizační mise Spojených národů na Mali Olivier Saldago.

Americké ministerstvo zahraničí kvůli útoku vydalo prostřednictvím Twitteru bezpečnostní varování. „Všichni zaměstnanci ambasády a všichni američtí občané na Mali by si měli najít úkryt a zůstat v něm,“ upozornila ambasáda.

Foto: Harouna Traore, ČTK/AP

Lidé opouštějí hotel Raddison v Bamaku

Hollande džihádistům vyhlásil válku

Francouzský ministr zahraničí v reakci na obsazení hotelu džihádisty na mimořádné tiskové konferenci uvedl, že Francie, která má v zemi okolo tisícovky vojáků, „přijme veškerá nutná opatření“, aby mohla s radikály bojovat.

Mali má za sebou dlouhý boj proti islámským radikálům, kteří v roce 2012 začali obsazovat sever země. Jejich postup k Bamaku se podařilo zastavit kromě jiného také díky intervenci francouzské armády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hotel Radisson v Bamaku obklíčila policie a armádaVideo: Reuters

Francouzský prezident v souvislosti s teroristickými útoky, které džihádisté provedli minulý pátek v Paříži, prohlásil, že Francie začne bojovat s islámskými teroristy po celém světě, tedy i v Mali, kde už má své jednotky. Může tedy jít o reakci na jeho slova.

Čeští vojáci jsou v pořádku

V Mali působí pod patronací mise Evropské unie také česká armáda, na misi je tam celkem 38 českých vojáků. Mluvčí ministerstva obrany Petr Medek řekl Právu, že jsou všichni v bezpečí: „Naši vojáci jsou v pořádku a soustředí se na ochranu základny.“

Čeští vojáci mají za úkol hlavně střežit velitelství výcvikové mise v Bamaku. Podílí se na tom 34 českých vojáků. Čtyři čeští instruktoři jsou ve výcvikovém táboře Koulikoro, kde se účastní výcviku příslušníků malijských ozbrojených sil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám