Hlavní obsah

Pchjongjangské letiště má nový terminál, stavbu dozoroval vůdce Kim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchongjang
Aktualizováno

Severní Korea se ve čtvrtek pochlubila novým terminálem na letišti v Pchjongjangu. Státní noviny Rodong Sinmun hale věnovaly hned tři úvodní strany poté, co inspekci jejích restaurací, obchodů a čekáren provedl vůdce Kim Čong-un s manželkou Ri Sol-ču.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un na inspekci nového letiště v PchjongjanguVideo: Reuters

 
Článek

Zmodernizovanou, šestinásobně rozšířenou starou letištní halu budou slavnostně otevírat příští středu. Kim podle státního deníku na místě udělil „podrobné“ instrukce, jak má „nádherný inaugurační ceremoniál“ probíhat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vůdce přestavbu, kterou prý na místě v uplynulých dvou letech opakovaně osobně dozoroval, chválil. Uvedl, že je „velmi spokojen se vzhledem, který je v souladu s moderním estetickým pojetím a národním charakterem“.

Současně vyzval, aby se k letišti vzdálenému zhruba 24 kilometrů severozápadně od hlavního města postavila dálnice i vlaková rychlodráha. Také by se nemělo zapomínat na zvelebení okolí, připomněl podle agentury AFP Kim.

Foto: Profimedia.cz

Letištní budovu si osobně prohlédl severokorejský vůdce Kim Čong-un s manželkou Ri Sol-ču.

Kim také označil letiště „jako milník éry songun”. Tak se označuje období po nástupu jeho otce Kim Čong-ila, kdy byla oficiálně postavena armáda do role vůdčí síly a předvoje. Znamená to, že stále tuto premisu zastává a od otcovy politiky se nedistancuje.

Espreso pro chybějící zákazníky

Letištní hala je podle agentury Reuters vybavena podle světových standardů, takže v ní nechybí prodejny s vybranými oděvy, luxusní kosmetikou nebo hodinkami, restaurace a bary nabízející také západní artikl včetně tyčinek Mars nebo espresa.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Otázkou podle agentur zůstává, kolik lidí takovou nabídku využije, protože na pchjongjangské mezinárodní letiště míří jen několik málo přeshraničních letů. Drtivou většinu turistů tvoří Číňané. Turistů ze Západu je podle odhadů každoročně do 6000.

Reklama

Výběr článků

Načítám