Hlavní obsah

Kreativní metody: Australské námořnictvo zaplatilo pašerákům uprchlíků, aby pluli jinam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslušníci australského námořnictva podle svědectví uprchlíků zaplatili pašerákům lidí, aby otočili loď s běženci směřující k australským břehům a pluli jinam. Událost z konce května BBC potvrdil mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR ) James Lynch.

Foto: Australian Maritime and Safety Authority, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

„Tu loď zachránilo indonéské námořnictvo 31. května. Vyslechli jsme 65 pasažérů a ti řekli, že posádka dostala zaplaceno,“ uvedl Lynch. Podle jeho slov před tím plavidlo s běženci zachytila loď australského námořnictva.

Na palubě bylo čtyřiapadesát běženců ze Srí Lanky, deset z Bangladéše a jeden z Barmy. Všichni nakonec skončili zpátky v Indonésii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatímco australská ministerstva pro imigraci a zahraničí popřela, že by k platbám pašerákům lidí došlo, premiér Tony Abbott připustil používání „kreativních“ strategií k zastavení lodí s uprchlíky. Odmítl ale popsat, co to znamená.

„Zastavili jsme ten obchod a uděláme, co budeme muset, abychom si byli jistí, že to tak zůstane,“ uvedl Abbott v pátečním rozhovoru pro rádio 3AW.

„Pan Abbott řekl, že důvodem je snaha zachránit životy, protože lidé na lodích své životy dávají v sázku. S tím souhlasím, ale nejsem si jistý, jestli je tou správnou odpovědí posadit je znovu na loď a poslat je zpátky,“ dodal Lynch.

Špatný signál

Austrálie tak podle mluvčího UNHCR vysílá špatný signál jiným zemím v oblasti, které musejí řešit problémy s uprchlíky. Mezinárodní smlouvy, které Austrálie podepsala, navíc vyžadují, aby se postarala o běžence, kteří se ocitnou v nouzi.

Indonéské ministerstvo zahraničí už oznámilo, že je případem velmi znepokojené. Tamní námořnictvo uvedlo, že zachytilo několik lodí vracejících se k indonéským břehům a zadrželo jejich posádky. Ty prý dostaly 5 000 australských dolarů (necelých 94 000 korun) za to, aby se vrátily do Indonésie.

Jeden z místních policejních velitelů podle agentury AFP prohlásil: „Viděl jsem ty peníze na vlastní oči.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám