Hlavní obsah

Nepál vyděsily další otřesy, obětí je přes 2500

Káthmándú
Aktualizováno

Obyvatele zdevastovaného nepálského hlavního města Káthmándú v neděli vyděsily následné otřesy po zemětřesení, které udeřilo o den dříve. Měly sílu 6,7 stupně Richterovy škály, uvedla agentura AP. Otřesy zasáhly širokou oblast až po Indii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry ukazují trhliny v silnici v Káthmándú po zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Sobotní zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály zasáhlo především Nepál, ale i Indii, Bangladéš, Tibet a Pákistán. Obětí už je více než 2500.

Desítky tisíc obyvatel Nepálu strávily noc venku. Následné otřesy se dostavovaly i za tmy. „V noci a brzy ráno to byly alespoň tři velké otřesy. Jak si můžeme připadat bezpečně? Je to nekonečné, všichni jsou vyděšení. Sám jsem sotva spal, budil jsem se každou hodinu,“ řekl AP jeden z obyvatel hlavního města, v němž zahynulo více než 700 lidí.

Následné otřesy také vyvolaly nové laviny pod Mount Everestem. Nové záchvěvy cítili i obyvatelé indického Dillí.

V oblasti je podle velvyslanectví ČR v Indii 166 Čechů, přičemž s 50 z nich zatím nemají české úřady kontakt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce obyvatel Káthmándú spaly v noci ze soboty na neděli venkuVideo: Reuters

Foto: , ČTK/AP

Zdevastované Káthmándú

S rozbřeskem začaly s novou vervou záchranné práce a pátrání po přeživších. Většina postižených míst je bez vody a elektřiny. Nemocnice v Káthmándú jsou přeplněné.

Podle prvotních odhadů Červeného kříže připravilo zemětřesení o střechu nad hlavou zhruba 1,8 miliónu lidí. Zraněných podle organizace může být i 300 000.

 Pomůže i česká vláda

Do postižených regionů proudí první mezinárodní pomoc, především z Indie a Číny. Své specialisty vysílají i Lékaři bez hranic. O pomoci České republiky bude v pondělí jednat vláda.

„Pomoc určitě poskytneme. Budeme ji poskytovat koordinovaně v rámci Evropské unie,“ uvedl v neděli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Jsme připraveni podílet se na pomoci. Bude záležet na potřebách, které v regionu budou a možnostech jednotlivých členských zemí Evropské unie a České republiky,“ dodal.

Foto: , ČTK/AP

Poničený chrám v nepálském Bhaktapuru

Pomoc organizují i Češi
Člověk v tísni vyhlásil veřejnou sbírku SOS NEPÁL na pomoc obětem zemětřesení. Také uvolní ze svého humanitárního fondu až 1 000 000 korun na okamžitou pomoc. Na místo v neděli vyrazí tříčlenný humanitární tým. Lidé mnohou přispívat na konto sbírky SOS NEPÁL 54333345/0300.
Humanitární organizace ADRA rovněž vyhlásila sbírku na pomoc obětem. Přímo v Káthmándú se přitom nachází pobočka organizace, jejíž pracovníci jsou již v terénu. ADRA zároveň uvolnila 400 000 korun na humanitární pomoc. Lidé mohou přispět na další pomoc na účet: 66888866/0300, variabilní symbol 380, anebo DMS zprávou ve tvaru DMS ADRA, na číslo 87777 (cena jedné DMS je 30 korun).
V terénu od soboty poskytuje pomoc Červený kříž, který nasadil šest tisíc dobrovolníků. Také shromažďuje finanční prostředky na pomoc oblasti zasažené zemětřesením na účtu: 333999/2700, variabilní symbol 1504.
Charita ČR vyhlásila finanční sbírku a uvolnila částku 200 000 Kč. Lidé mohou posílat finanční dary na účet: 55660022/0800, variabilní symbol 107.
Zdravotnická organizace Lékaři bez hranic posílá na místo čtyři týmy a také 3 000 sad nepotravinové humanitární pomoci a zdravotnických potřeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám