Hlavní obsah

Z císařského řezu se stala epidemie, přitom je mnohem rizikovější, varuje WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile/Praha

Světová zdravotnická organizace (WHO) bije na poplach kvůli prudce rostoucímu počtu porodů císařským řezem. Podle zprávy WHO, o níž v úterý informovala agentura AFP, se z této porodnické operace stala „epidemie”, přestože její rizika jsou značná. Vzrůstající trend potvrzují i zdravotnické zdroje v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Císařský řez, během kterého je novorozenec vyňat z děložní dutiny chirurgicky otevřenou břišní stěnou za celkové anestezie, je podle WHO v oblibě nejen proto, že se díky němu rodičky chtějí vyhnout porodním bolestem, ale také proto, že ženám i lékařům dobře plánuje termín přivedení potomka na svět.

Světový rekord v počtu císařských řezů drží Brazílie, kde se tímto způsobem narodí 54 procent dětí. V Latinské Americe je takto provedeno 39 procent porodů, v USA je to v průměru 33 procent, v Evropě pak 24 procent.

Zvýšené riziko pro matky i děti

Tyto počty se v těchto i dalších oblastech světa podle WHO stále zvyšují a porod císařským řezem se tak stal nejčastější operací na světě. Lékaři tak stále více riskují zdraví matek a novorozenců.

Riziko úmrtí matky je při císařském osmkrát vyšší a riziko nemoci dýchacích cest dítěte dokonce 120krát vyšší než u přirozeného porodu, varují odborníci organizace.

"V mnoha rozvojových i rozvinutých zemích propukla skutečná epidemie císařských řezů. Provádějí se i v případech, kdy k tomu nejsou zdravotní důvody," kritizuje situaci Marleen Temmermanová, ředitelka jednoho výzkumného odboru v ženevském sídle WHO.

V Česku jen ze závažných důvodů

České zdravotnictví neuznává, aby důvodem pro porod císařským řezem bylo jen přání rodičky. Důvodem k provedení císařského řezu v ČR mají být pouze zdravotní indikace, například nepoměr velikosti hlavičky plodu a pánve, nepravidelné uložení plodu či některá celková onemocnění matky.

Přesto jejich počet roste. Zatímco v roce 1997 se podle lékařských zdrojů takto narodilo 12 procent dětí, v posledních letech je to zhruba dvojnásobek.

"Zčásti je to způsobeno tím, že dnes značně velká část žen odkládá početí dítěte do poměrně vysokého věku. S tím samozřejmě stoupá i počet komplikací v těhotenství. Na jejich základě logicky stoupá počet císařských řezů, které jsou z důvodu těchto komplikací řádně indikované, buď kvůli zdravotnímu stavu matky, plodu, nebo kombinaci obojího," vysvětlil loni v tisku sexuolog a gynekolog Pavel Turčan.

Připustil ale, že někdy tuto cestu může volit z různých důvodů i sám porodník a že jsou i větší tlaky žen na porodníky k provedení císařského řezu na přání.

"Ženy se totiž obávají bolestí, samotného přirozeného porodu i jeho následků. Výhodu spatřují také v tom, že nebudou mít nastřižené či natržené genitálie a sází na nižší riziko inkontinence v budoucnosti. Často si však neuvědomují, jaká pozitiva přirozený porod přináší a naopak jaká obnáší rizika porod císařským řezem," dodal lékař.

Anketa

Jste pro, aby se císařský řez prováděl kdykoliv podle přání rodičky?
Ano
15,9 %
Ne
84,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9093 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám