Hlavní obsah

U Libye se potopila loď s uprchlíky, až 400 jich utonulo

Aktualizováno

U břehů Libye ve Středozemním moři se potopila další loď s běženci. Podle britské humanitární organizace Save the Children mohlo zahynout okolo 400 lidí. Na moře se k evropskému pobřeží v uplynulých dnech vydává rekordně vysoké množství uprchlíků. Jen od pátku jich bylo ve Středozemním moři zachráněno více než 7000.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na SicíliiVideo: Reuters

 
Článek

Italská pobřežní stráž v pondělí zachránila 144 lidí a zahájila rozsáhlé pátrání. Žádní další přeživší se však nenašli a neobjevila se ani jejich těla kromě devíti, která byla vyzvednuta už počátkem týdne. „Mezi zachráněnými bylo několik dětí,“ řekl zástupce britské charity Michele Prosperi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle svědků, s nimiž organizace hovořila v uprchlickém táboře v Reggio Calabria, bylo na lodi dalších 400 lidí. Organizace OSN uvedla, že to je vzhledem k velikosti jejich lodi pravděpodobné.

Počty rostou

Na moře se v uplynulých dvou týdnech díky lepšímu počasí a klidné hladině vydalo rekordní množství uprchlíků. Italské úřady v pondělí informovaly, že od pátku vyzvedly 6000 běženců, v úterý už jich bylo přes 7000. Prosperi varoval, že to je teprve začátek sezóny a uprchlíků bude přibývat.

To připustil i eurokomisař pro přistěhovalectví Dimitris Avramopoulos, když podle BBC řekl: „Bezprecedentní příliv migrantů a obzvláště uprchlíků je, bohužel, novým pravidlem a my se mu budeme muset přizpůsobit.“

Hranice Evropské unie v loňském roce překročilo ilegálně více než 280 000 lidí, spousta z nich z válkou stižené Sýrie a zbídačelé Eritreje či Somálska. Zhruba 3400 z nich se utopilo.

Letos už podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) jen k italským břehům připlulo více než 15 000 lidí.

Bojovat s humanitární krizí ve Středozemí se chystá i organizace Lékaři bez hranic, která minulý týden oznámila, že mezi květnem a říjnem zorganizuje vlastní misi v oblasti.

Záchranáři také nově upozornili, že je ohrožují samotní pašeráci. Podle vyjádření Frontex po nich v pondělí stříleli zhruba 110 kilometrů od břehů Libye, aby získali zpět loď, z níž byli uprchlíci vyzvednuti. Podle úřadů to ukazuje na to, že se převaděčům nedostává plavidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám