Hlavní obsah

Tunisko je ve válce s terorismem, řekl prezident

– Tunis • Aktualizováno

Středeční útok v muzeu Bardo v Tunisu, který si vyžádal životy sedmnácti turistů, vyvolal okamžitou reakci špiček země, které ho odsoudily a oznámily, že země je ve válce s terorismem. Atentát ukázal, že i Tunisko, kde probíhal přechod k demokracii poklidně, ohrožují islámští radikálové. Právě z Tuniska odešlo nejvíce lidí bojovat do Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Tunisu zapalovali svíčky za oběti teroristického útokuVideo: Reuters

 
Článek

„Chci, aby tuniský lid pochopil, že jsme ve válce proti terorismu a tyto divošské menšiny nás nevyděsí. Budeme s nimi bojovat do posledního dechu bez slitování,“ řekl prezident Bádží Káid Sabsí.

Premiér Habíb Síd varoval: „Náš národ je v nebezpečí.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Popis útoku, který podal, jasně ukazoval, že nese stopy teroristů. Útočníci byli ve vojenských uniformách, takže se vyzbrojení automaty a granáty mohli snadno pohybovat v davu. Palbu na turisty zahájili ve chvíli, kdy vystoupili z autobusu. Pak je nahnali do muzea.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Autobus poškozený při útoku na muzeum v Tunisu

Strach v muzeu

Zaměstnankyně muzea Bilhadž Alajová řekla agentuře AFP, že slyšela intenzivní palbu: „Moji spolupracovníci křičeli: 'Utíkejte, utíkejte, střílí se'. Unikli jsme zadními dveřmi s dalšími spolupracovníky a některými turisty.“

Francouzská turistka vypověděla, jak se skryla s průvodcem v jedné z místností muzea: „Nemohli jsme nic vidět. Báli jsme se, že každou chvíli by mohli přijít a zabít nás.“

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Tuniští policisté se při útoku na muzeum

Střelbu slyšeli i poslanci v sousední budově parlamentu: „Vypukla enormní panika,“ napsal poslanec Monia Brahím.

Přestože se dvojici útočníků podařilo zabít, atentát si vyžádal 17 obětí z řad turistů. Mezi oběťmi je pět Japonců, čtyři Italové, kolumbijská matka s australsko-kolumbijským synem a po jedné osobě z Francie, Polska a Španělska.

Foto: Reuters TV, Reuters

turisté prchají při útoku v Tunisu

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. [celá zpráva]

Napětí pod klidným povrchem tuniské společnosti

Tunisko se sice dává za vzor jako země, která nejlépe zvládla po arabském jaru přechod od autokracie k demokracii, ale list Washington Post upozornil, že tři tisíce Tunisanů bojují v Sýrii, což je nejvíce ze všech severoafrických zemí, a zřejmě jsou vůbec nejpočetnější skupinou mezi zahraničními bojovníky.

Tuniská islamistická vláda, která byla u moci v letech 2011 až 2013, se podle kritiků málo snažila potírat terorismus. Útok ale může paradoxně ohrozit i stávající sekulární vládu, poškodí tuniskou ekonomiku, protože 15 procent příjmů je z turistického ruchu. Jde o nejhorší útok na cizince od sebevražedného atentátu v Džerbě v roce 2002, kdy zemřelo 14 Němců, dva Francouzi a pět Tunisanů.

Zastánci umírněných islamistů se zase bojí, že vláda zneužije boj proti terorismu k jejich potírání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám