Hlavní obsah

Erupce vulkánu vytvořila v Pacifiku nový ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kiribati

Nový ostrov vznikl po loňské erupci podmořského vulkánu na Tonze, uvedla ve čtvrtek BBC. Vynořil se 45 km severozápadně od hlavního města souostroví Nuku´alofa.

Foto: Profimedia.cz

Erupce sopky Hunga Tonga-Hunga Ha´apai

Článek

Ostrov o délce půl kilometru se utvořil po prosincové erupci podmořské sopky Hunga Tonga-Hunga Ha´apai, které začaly v prosinci. Šlo o druhou erupci tohoto vulkánu na posledních pět let.

Satelitní záběry pořízené pár dní po erupci ukázaly nové skalní formace a sedimenty v moři.  Po erupci se také objevil nový velký kráter se sírovým jezírkem.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Podle vulkanologa Matta Watsona z Bristolské univerzity je zřejmě povrch ostrova vysoce nestabilní: „Byl vytvořen rozpadem magmatu, takže to v zásadě jsou malé kousky skal jedna na druhé, které vytvořily ostrov.“ Podle něj bude citlivý na vlny, které jej budou u Tongy bičovat.

Podle Gianpiera Orbassana, který vlastní na Tonze hotel a se dvěma přáteli ostrov navštívil, je „docela pevný a docela vysoký“. Podle něj je ale jeho povrch stále ještě teplý.

Reklama

Výběr článků

Načítám