Hlavní obsah

Generál Petr Pavel navštívil české vojáky v Mali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako/Praha

Náčelník generálního štábu Petr Pavel ve čtvrtek navštívil Mali, kde působí čeští vojáci ve výcvikové misi EU. V hlavním městě Bamako se setkal s velitelem mise Alfonsem García-Vaquero Pradalem, který mu poděkoval za excelentní práci českých vojáků. V pátek to oznámila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Foto: Armáda ČR

Výcvik střelců v Mali

Článek

Armáda v těchto dnech zahájila střídání českých vojáků v misi, první dvacítka vojáků z nové, už páté, jednotky odletěla do Bamaka ve čtvrtek. Druhá část 38členné skupiny je bude následovat v polovině března.

Foto: Armáda ČR

Vojáci před odletem na letišti ve Kbelích

Pavel se v Mali setkal i s českými vojáky, společně s ním se do ČR vrátila první část střídané čtvrté jednotky. V africké zemi působila půl roku.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Náčelník generálního štábu Petr Pavel

Češi v Mali chrání velitelství výcvikové mise v Bamaku a doprovázejí konvoje, podílejí se však i na výcviku. Cílem výcvikové mise EU v Mali je připravit místní ozbrojené síly k tomu, aby byly samostatně schopné boje proti islámským radikálům a tuarežským separatistům na severu země.

Úspěšné mise

Pavel podle Růžičkové hovořil s García-Vaquero Pradalem také o aktuální bezpečnostní situaci v Mali a pokroku ve výcviku maliské armády. Shodli se, že se situace v zemi zlepšuje.

Foto: Armáda ČR

Malijské pěší družstvo s českým instruktorem

„Na severu sice pokračují izolované bojové aktivity různých skupin, ale ty mají spíše kriminální charakter s ekonomickým podtextem. Mise OSN MINUSMA a francouzská operace BARKHAN plní svůj cíl a přispívají ke zklidnění a stabilizaci situace,” uvedl náčelník generálního štábu.

Pavel navštívil také základnu Koulikoro, kde se skupina Čechů podílí na vojenském výcviku Malijců.

Foto: Armáda ČR

Velitel jednotky Pavel Kraina před odletem

„Maliští vojáci se nedají srovnávat s vojáky evropských armád, jsou prostě jiní,” řekl velitel českých instruktorů Jaroslav Losenický. Problémem místních vojáků je podle něj hlavně taktika. „Soustředí se na jedno, zapomenou na to druhé,” podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám