Hlavní obsah

Islámský stát prodává, znásilňuje a zotročuje jezídské dívky

Iráčance Janě z jezídské komunity bylo 19 let, když v srpnu vtrhli do její vesnice bojovníci z organizace Islámský stát (IS). Právě dokončila střední školu a chtěla jít na medicínu, místo toho ji bojovníci Islámského státu s její rodinou zajali, zotročili a prodali. Svou zkušenost popsala stanici CNN.

Foto: Profimedia.cz

Jezídky, kterým se podařilo uprchnout před bojovníky Islámského státu.

Článek

Členové IS nejprve přikázali, aby se všichni jezídové z vesnice přihlásili k islámu. Pak jim ukradli veškeré šperky, peníze a mobilní telefony a ženy oddělili od mužů.

O dalším dění ve vesnici má zprávu také OSN. Podle ní radikálové shromáždili ve škole všechny muže a chlapce starší deseti let, odvezli je mimo vesnici a postříleli. Byl mezi nimi i Janin otec a starší bratr. Ženy rozdělili na staré a mladé.

Ty mladé převezli do Mosulu do budovy, kde už byly další mladé dívky. Do třípatrového domu průběžně přicházeli muži, bojovníci Islámského státu a mezi dívkami si vybírali. Každý si odvedl tak tři čtyři.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Jednali s nimi jako s dobytkem. Byly vystaveny sexuálnímu a fyzickému násilí, byly systematicky znásilňovány a zotročovány. V Mosulu a syrské Rakce je prodávali na tržištích," tvrdí poradkyně kurdské regionální vlády Nazand Begikhaniová. Žije v Evropě a působí také na univerzitě v Bristolu, kde se zabývá otázkou násilí páchaného na ženách. Její skupina zjistila, že IS unesl na 2500 žen z komunity jezídů.

Jana se neusmívá a není schopna se z ničeho radovat. Vykazuje známky těžce traumatizovaného člověka. Její matka a dva bratři jsou zřejmě stále v rukou IS, sen o medicíně pohřbila. Na otázku, co by řekla sedmdesátiletému Arabovi, který si ji odvedl domů a před hlavní své pušky ji přinutil ke konverzi, odpověděla: "Nechtěla bych mu říct nic, chtěla bych ho zabít."

Únosy veřejně propagují

CNN hovořila také s několika muži, které nyní Kurdové vězní a kteří bojovali v řadách IS. Jeden vypověděl, že IS nováčky láká mimo jiné slibem, že jim obstará manželky. IS se touto praxí unášení jezídských žen nijak netají a otevřeně o tom píše ve svém propagandistickém časopise. "Je třeba si uvědomit, že zotročit si rodiny bezvěrců a udělat si z jejich žen konkubíny je plně zakotveno v šaríi, islámském zákoně," píše se na stránkách Dabiq.

Kurdským úřadům se podařilo dostat ze zajetí 100 jezídských žen s pomocí výkupného, které bylo zaplaceno arabským kmenům, jež působily jako prostředníci. Tisíce jich ale zůstávají v zajetí a pomalý vývoj bojů proti IS nedává naději na to, že se dostanou v brzké době na svobodu. Begikhaniová hovořila s ženami ze skupiny osvobozených a řekla, že většinu z nich pravidelně znásilňovalo několik mužů.

Reklama

Výběr článků

Načítám