Hlavní obsah

Severní Korea vrátila jihokorejského uprchlíka zpátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea ve čtvrtek vrátila Jižní Koreji jejího občana, který uprchl do KLDR s tím, že se mu v Jižní Koreji údajně nežije dobře. Informovala o tom agentura DPA. Případ je velmi neobvyklý, protože běženci spíš opouštějí izolovanou, chudou Severní Koreu a míří opačným směrem.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un s armádními veliteli

Článek

Dvaapadesátiletý jihokorejský uprchlík Kim Sang-kun byl ve čtvrtek převezen do vlasti přes hraniční přechod Pchanmundžom, sdělilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Severokorejská státní média minulý týden oznámila, že byl zadržen Jihokorejec, který do KLDR přicestoval přes třetí zemi. Dotyčný prý uvedl, že život v Jižní Koreji je pro něj těžký a že by do komunistické Koreje rád přivezl i svou rodinu. Kdy se do KLDR dostal, není jasné.

Utíkají Severokorejci

Nepovolené cesty Jihokorejců na sever porušují jihokorejské bezpečnostní zákony a běženci Kim Sang-kunovi hrozí ve vlasti zatčení a možné uvěznění, napsala agentura AFP.

Případ se vymyká běžné situaci. Od korejské války z let 1950 až 1953 uprchlo z KLDR do Jižní Koreje více než 26 000 Severokorejců, přeběhlictví opačným směrem je ale velmi vzácné. Severní Korea už v minulosti podobné uprchlíky několikrát vrátila. Například v říjnu loňského roku repatriovala šest mužů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Vztahy mezi oběma korejskými státy, které od roku 1953 zůstávají technicky ve válečném stavu, jsou stále napjaté. Soul chce, aby Pchjongjang ukončil jaderný zbrojní program, rozhovory o této otázce však dlouhodobě stagnují. Severní Korea také v posledních měsících uskutečnila řadu raketových zkoušek, čímž si od Soulu vysloužila ostré varování.

Reklama

Související články

KLDR modernizuje kosmodrom

Severní Korea by mohla do podzimu dokončit modernizaci svého raketového polygonu v Sohae. Start nové kosmické rakety by se mohl uskutečnit do konce roku....

Výběr článků

Načítám