Hlavní obsah

Čtrnáctiletá Nigerijka otrávila na svatební oslavě manžela i jeho přátele

Kano

Nigerijka, provdaná ve 14 letech, zabila svého manžela a tři jeho přátele otráveným jídlem. S odvoláním na nigérijskou policii o tom informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Nigerijská policie v ulicích Lagosu. Ilustrační snímek

Článek

Wasila Umaruová byla minulý týden provdaná za pětatřicetiletého Umaru Saniho. O víkendu novomanžel pozval přátele k oslavě sňatku do své vesnice, ležící asi 100 kilometrů od severonigerijského města Kano.

Manželka se přiznala, že na vesnickém trhu nakoupila jed na krysy a zamíchala ho do rýže, kterou podávala. "Přiznala se k činu a řekla, že to udělala, protože byla přinucena vdát se za muže, jehož nemilovala," řekl policista Musa Magaji Majia.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Manžel a jeden host zemřeli hned po snězení otráveného jídla, další dva lidé později v nemocnici. Umaruová s policií spolupracuje a očekává se, že bude obviněna z vraždy.

Sňatky nezletilých jsou zakázané, ale časté

Sňatky dětí v poslední době podle AP přibývají na nigerijském muslimském severu. Jednou z příčin je nouze, již vyvolává sucho. Manžel totiž musí podle muslimského zvyku za ženu zaplatit věno, což je pro mnohé rodiny vítaným zdrojem peněz.

Podle OSN se ve vesnických částech Nigérie vdává před dovršením 18 let polovina dívek. Důsledkem této praxe jsou komplikovaná těhotenství a úmrtí při porodech. Ve statistikách se to projevuje jako vysoká úmrtnost žen ve věku mezi 15 a 19 lety. Dívky se stávají také často obětí domácího násilí.

Nigérie má federální zákon, který uzavírání sňatků osobám do 18 let zakazuje, avšak státy na severu země se řídí islámským právem šaría.

Za manželství s nezletilou nebyl v zemi nikdo nikdy stíhán, a to ani senátor Sani Ahmed Yerima, který se rozvedl se svou 17letou manželkou, již si vzal, když jí bylo 15 let. Jeho případ byl zveřejněn v roce 2010. Se ženou se tehdy rozhodl rozejít, aby si mohl vzít čtrnáctiletou Egypťanku. Jemu bylo 49 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám